• Varna
  14°
  лека мъгла
  Влажност: 100%
  Вятър: 2m/s E
  Изследват в психиатрична болница бащата, опитал да убие сина си
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  болница лаборатория_Pixabay

  Варненският окръжен съд определели принудително настаняване за изследване в Специализираната психиатрична болница в Ловеч за срок от 30 дни за 41-годишния Борислав И., който е обвинен, че на 23 октомври 2019 г. е направил опит умишлено да убие сина си. Според обвинението, деянието спрямо 7-годишното момченце е останало недовършено поради независещи от волята на дееца причини. Борислав И. е дългогодишен наркоман, в момента на метадон.

  След като е задържан, той е бил настанен в Психиатрична клиника на УМБАЛ „Света Марина”-Варна за лечение. Междувременно, поради самонараняване с нож в областта на корема, извършено на 23 октомври 2019 г., на следващия ден му е била направена коремна операция в университетската болница. След стабилизиране на състоянието на Борислав И., той е бил настанен за продължаване на лечението в същото лечебно заведение.

  На 23 октомври обвиняемият е събеседвал с  психиатър, който е дал заключение, че към момента на извършване на деянието той е бил в състояние на „продължително разстройство на съзнанието” и не е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.

  При освидетелстването на Борислав И. в психиатрична клиника в продължение на няколко дни това заключение на съдебнопсихиатричната експертиза не се потвърждава. Според държавното обвинение, той е престоял под надзора на психиатри в Психиатричната клиника по-дълго време, отколкото психиатърът го е освидетелствал за нуждите на психиатричната експертиза.

  В съдебното заседание беше изслушано вещо лице – психиатър, който посочи че предвид опасността, която представлява Борислав за себе си и за околните, за да бъде преценено дали е вменяем и може ли да носи отговорност за постъпките си е необходимо да бъде настанен в психиатрично заведение с охрана, каквато клиниката при УМБАЛ „Света Марина”-Варна не може да осигури.

  Тричленният състав на Варненския окръжен съд, като взе предвид всички материали събрани в досъдебното производство определи, че е необходимо Борислав И. да бъде настанен под охрана за изследване в Специализираната психиатрична болница в Ловеч за срок от 30 дни, през което време да бъде установено неговото психическо състояние и може ли да носи наказателна отговорност. Определението подлежи за обжалване пред Апелативен съд – Варна.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *