• Varna
  11°
  разсеяна облачност
  Влажност: 81%
  Вятър: 3m/s E
  Цветан Атанасов оспорва кметския вот във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  cwetan atanasov

  Варненският административен съд образува четири нови дела по жалби срещу изборните резултати в града и областта. Кандидатът за кмет на Варна Цветан Атанасов оспорва решението на ОИК за обявяване на резултатите от първия тур за избор на кмет на Община Варна и допускане на втори тур.

  Кандидатът за кмет на село Каменар Милен Маринов счита, че са налице нарушения на Методическите указания на ЦИК по прилагане на изборния кодекс от секционните избирателни комисии (СИК) в изборите за общински съветници и за кметове.

  Кандидатът за общински съветник във Варна от листата на Местна коалиция Земеделски народен съюз Антон Апостолов оспорва решението, с което е определен редът на кандидатите с еднакъв брой преференции с жребий.  Жалбата е изпратена от ЦИК.

  Кандидатът за съветник в Суворово от ГЕРБ Зарина Бъчварова не е съгласна с решението за броя на заявените предпочитания на отделните кандидати от ГЕРБ – Суворово и за избраните общински съветници от листата на партията.

  Междувременно съдът отхвърли жалбата на кандидатът за съветник във Варна Ирина Делчева срещу определянето на поредността на кандидати с еднакъв брой преференции в списък А от листата на местна коалиция Земеделски народен съюз.

  Съдът определи жалбата като недопустима, тъй като решението за изтегления жребий за определяне реда на кандидатите в списък А не подлежи на самостоятелен контрол. То е постановено след приключване на изборния ден и в хода на отчитане на резултатите от Секционните избирателни комисии (СИК), отразени в предадените протоколи.

  С оспореното решение не е определен резултатът от изборите, поради което не подлежи на самостоятелно оспорване. Защитата срещу решението на ОИК за изтегления жребий може да се осъществи при оспорване на решението на комисията за определяне на резултати от изборите. Това е наложило оставянето на жалбата без разглеждане и прекратяването на производството по делото.

  Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *