• Varna
  11°
  разсеяна облачност
  Влажност: 81%
  Вятър: 3m/s E
  Административният съд отхвърли жалбата на Цветан Атанасов
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  административен съд

  Административният съд остави без разглеждане жалбата на Цветан Атанасов в качеството му на кандидат за кмет на Община Варна срещу изборните резултати от първия тур и прекрати образуваното дело. В мотивите си съдът сочи, че на проведения на 27 октомври 2019 г. избор нито един от кандидатите не е получил повече от половината действителни гласове, поради което ОИК – Варна определя кандидати за участие във втори тур.

  Оспореното решение на ОИК не е за определяне на резултатите от изборите, а на обжалване подлежи именно то, т. е. актът, с който приключва процедурата и който поражда последици и слага край на изборния процес.

  Решенията на ОИК, с които само се определят кандидатите, допуснати до участие във втория тур, имат междинен/подготвителен характер относно вота, при който ще бъде определен окончателният резултат от избора за кмет на община, поради което не подлежат на оспорване. Съдебният състав е приел, че тъй като оспореното решение не е годен за оспорване акт, подлежащ на контрол за законосъобразност, жалбата като процесуално недопустима следва да бъде оставена без разглеждане, а образуваното съдебно производство да се прекрати.

  В подкрепа на направения от съда извод е формираната постоянна и непротиворечива съдебна практика – определения по няколко дела на Върховния административен съд. Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ВАС на Р България в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

  По постъпила жалба от кандидата за кмет на аксаковското село Изворско Иван Маринов  от СДС срещу протокол на СИК в избирателната секция в селото и решение на РИК за определяне на изборните резултати, е образувано ново изборно дело.

  Нова жалба е постъпила от Ирина Делчева срещу решение на ОИК – Варна. Според жалбоподателя решението е неправилно и незаконосъобразно в определена част и трябва да бъде отменено. Образувано е изборно административно дело.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *