• Варна
  2°
  тъмни облаци
  Влажност: 76%
  Вятър: 7m/s N
  Макрон: НАТО е в мозъчна смърт, Европа е на ръба на пропастта
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Еманюел Макрон

  Френският президент Еманюел Макрон предупреди европейските страни в интервю за The Economist, че вече не могат да разчитат на САЩ да защитава съюзниците си в НАТО.

  “Това, което в момента преживяваме е мозъчната смърт на НАТО”, обяснява той. Европа стои на “ръба на пропастта” и трябва да започне да мисли за себе си стратегически, като геополитическа сила, в противен случай ние “вече няма да контролираме съдбата си.”

  По време на едночасовото интервю в Елисейския дворец в Париж, президентът коментира, че е крайно време Европа да се “събуди”, предаде news.bg.

  Той е попитан дали вярва в ефективността на член 5 на НАТО, идеята, че ако един член на НАТО бъде атакуван, всички ще му помогнат, което според мнозина анализатори подкрепя възпиращия ефект на алианса. “Не знам, но какво ще означава член 5 утре”, допълва той.

  “Няма координация относно стратегическото вземане на решения между САЩ и техните съюзници в НАТО. Няма. Има некоординирани агресивни действия на друг съюзник в НАТО, Турция, в област, в която нашите интереси са застрашени”, допълва той.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *