• Варна
  -0°
  ясно небе
  Влажност: 66%
  Вятър: 5m/s W
  БСП зове да не се оказва партиен натиск върху ВСС
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Пресцентър БСП
  Снимка: Пресцентър БСП

  Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова всички лидери на политическите партии да не упражняват партиен натиск върху членовете на Висшия съдебен съвет в името на партийни, икономически или лични интереси. Коментарът си тя направи пред журналисти в кулоарите на парламента по повод решението на държавния глава Румен Радев да не подпише указа за назначаването на Иван Гешев за нов главен прокурор, предаде news.bg.

  Във ВСС са висши магистрати и те трябва да бъдат водени от закона, вътрешното си убеждение и съвестта си. Нека те да решат оттук нататък как да процедират, призова Нинова ВСС. Позицията на БСП е, че състезанието за главен прокурор само с един участник не е истинско състезание.

  Единственият човек, който би могъл да осигури истинско състезание обаче е бил премиерът Бойко Борисов, защото по закон предложенията се правят от прокурорите или правителството в лицето на правосъдния министър, припомнят червените. Социалистите са се надявали Борисов да прояви здрав разум и да внесе втора кандидатура за главен прокурор, но “уви тежките му зависимости” не позволили тази смелост. За БСП премиерът е участник в договорката за издигането на един единствен кандидат.

  “БСП в такива уговорки не участва и законът не ни дава право да участваме и да въздействаме върху процеса”, подчерта Корнелия Нинова. Според нея президентът е изпълнил правото си по Конституция да не подписва указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

  От ДПС отказаха да коментира решението на президента Румен Радев да не подпише указа. В кулоарите на парламента депутатът Хамид Хамид директно отказа на журналистите.

  Хамид припомни, че още в началото на процедурата за избор на нов главен прокурор е предупредил, че политици, народни представители и политически партии не трябва да коментират това производство. Къде е ролята на народните представители в тази процедура, за да коментирам, подчерта депутатът от ДПС.

  Според Хамид Хамид всеки коментар от всеки политик е начин на влияние в процедурата за главен прокурор и за това отказа да коментира.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *