• Varna
  12°
  ниска облачност
  Влажност: 58%
  Вятър: 5m/s WNW
  Русия, Китай и Иран могат да предизвикат световна война, притеснени в Лондон
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Източник: GettyImages
  Източник: GettyImages

  Действията на Русия, Китай и Иран могат “лесно” да доведат до инцидентна война. Това предупреждение отправи началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Великобритания Ник Картър, цитиран от АП. Според него действията на трите държави могат “лесно да доведат до грешка, породена от неправилна преценка” и да увеличат риска от война, предаде news.bg.

  “Нашите конкуренти се превърнаха в майстори в експлоатирането на шефовете между мира и войната”, пише генералът в статия за вестник “Сънди телеграф” по повод Деня на паметта в Англия.

  “Енергията, парите като подкупи, корупционните бизнес практики, кибератаките, убийствата, фалшивите новини, пропагандата, войниците в униформи без нашивки и опровергавани компании за сигурност и отбрана, присвояване на веригата на доставките, кражбата на интелектуална собственост и старомодни военни заплахи – всичко това са примери от нова епоха на алтернативни “оръжия”, които се използват за спечелване на предимство, всяване на разногласия, подкопаване на нашето политическо единство и коварно унищожаване на нашия начин на живот”, предупреждава Ник Картър.

  Генералът даде като примери разпространението на дезинформация в Африка чрез “Фейсбук” от руски държавни компании и разширяващото се медийно присъствие на Москва на континента.

  “Не намеквам, че опонентите ни искат да тръгнат на война според традиционното определение на термина, но безразсъдното поведение и неспазването на международното право, изразяващо се в използването на тези нови видове “оръжия”, създава опасност от ескалация, която лесно може да доведе до грешка, породена от неправилна преценка”, пише той.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *