• Varna
  11°
  разсеяна облачност
  Влажност: 81%
  Вятър: 2m/s SE
  Съдът не одобри споразумение с мъж, обвинен в наркоразпространение
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay
  Снимка: Pixabay

  Варненският окръжен съд не одобри споразумение, постигнато от Окръжната прокуратура и 38-годишния Александър С., с което той се признаваше за виновен в това, че без да има разрешително държал с цел разпространение, високорискови наркотични вещества – марихуана.

  На 17 юли 2019 г. във Варна, в Александър били открити общо 2 714,12 гр.  марихуана с различно съдържание на активно действащия компонент тетрахидроканабинол на обща стойност 16 284,72 лева. Обвиняемият е от варненското село Гроздьово, със средно образование, неженен, неосъждан /реабилитиран/. В предложеното споразумението, Александър С. приемаше да изтърпи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 11 месеца, което да бъде отложено с изпитателен срок от 3 г. и 3 месеца., като наказание глоба не се предвиждаше.

  Съдебният състав, след като изслуша страните и се запозна със споразумението и материалите от досъдебното производство предложи промяна, тъй като намери, че определеното наказание е изключително занижено с оглед данните по делото. Според Варненския окръжен съд от една страна откритото в Александър С. количество наркотик е немалко, а от друга се касае за лице с лоши характеристични данни. Не на последно място съдът е преценил, че по делото има данни за подпомагащи престъплението, но разследването е било спряно с оглед сключване на споразумение.

  Поради изложените съображения съдът даде възможност на страните да обсъдят промени в споразумението. Обвиняемият обаче не прие да търпи завишаване на наказание в размер на три години „лишаване от свобода“, което да бъде отложено с 5 години изпитателен срок и налагане на глоба в размер на 5 000 лв.

  Ето защо съдът не одобри внесеното споразумение, прекрати делото и върна материалите по него на Окръжна прокуратура- Варна. Определението на Окръжния съд е окончателно.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *