• Varna
  9°
  разсеяна облачност
  Влажност: 81%
  Вятър: 7m/s ENE
  Иран с насмешка за санкциите на ЕС: Европа спазвала сделката, вие, сериозно ли?
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Зариф

  Европейците не са изпълнили своите собствени ангажименти по ядрената сделка с Иран от 2015 г., коментира министърът на външните работи Мохамед Джавад Зариф в “Туитър”, в отговор на предупреждение от ЕС, който призова Техеран да се придържа към сделката или да се сблъска с последиците.

  Европейските държави се опитват да убедят Техеран да се придържа към споразумението. Иран отдавна обвинява европейците, че не са осигурили икономическите ползи, които са обещали по сделката, известна като JCPOA, и предприе стъпки за намаляване на ангажиментите, включително производство на по-обогатен уран от разрешеното, съобщава “Ройтерс”, цитирана от news.bg.

  Върховният ръководител на ЕС по външната политика Федерика Могерини и европейските страни по сделката – Великобритания, Франция и Германия, излязоха с изявление в понеделник, призовавайки Техеран да спазва споразумението или да се изправи срещу действия, които биха могли да включват санкции.

  “Към моите колеги ЕС/Е3: 1.”Напълно спазвали ангажименти по JCPOA, ВИЕ? Сериозно ли? Просто покажете ЕДНО нещо, което сте спазили през последните 18 месеца. 2. Иран задейства и изчерпва механизма за разрешаване на спорове, докато вие отлагате. Вече използваме параграф 36 от средствата за защита”, коментира Зариф.

  Според Иран, параграф 36 от сделката му позволява да намали ангажиментите си, защото други подписали страни не се съобразяват. Европейците оспорват това.

  Някои ирански служители предупредиха, че възстановяването на санкциите на ЕС и САЩ ще бъде червена линия, която ще доведе до срив на сделката. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи в понеделник, че Иран обогатява уран и бързо ускорява обогатяването.

  Иран заяви, че ще надскочи ограниченията на сделката през януари, ако Великобритания, Франция и Германия не успеят да защитят икономиката на Иран от американските санкции, които намалиха износа на петрол с над 80%.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *