• Варна
  11°
  разкъсана облачност
  Влажност: 35%
  Вятър: 11m/s E
  Обявяват международен конкурс за идеен проект за нова сграда за Карин дом
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Facebook/ Карин дом
  Снимка: Facebook/ Карин дом

  Mеждународен архитектурен конкурс за идеен проект на нова сграда на Карин дом обявяват от социалната структура. Целта е да се намери най-вдъхновеният, иновативен и в същото време функционален и подходящ проект за нова сграда, която да бъде модел за услуги за деца със специални нужди и техните семейства и да включва обучителен център, чрез който този модел да се разпространява. Необходимостта от преместване на Карин дом се налага поради трудностите за развитие на дейността в сегашната сграда.

  Конкурсът се реализира в партньорство с Камарата на архитектите и Съюза на архитектите в България. Целият проект е възможен благодарение на Община Варна, която предостави парцел, и на датските Фондации Велукс, които финансират строителството на новата сграда. Парцелът е с площ 2450 кв. метра, разположен в разширената централна част на Варна в непосредствена близост до идеалния център на града – между улиците “Дойран” и “Кирил Шиваров”.

  С новата сграда и прилежащото дворно пространство Карин дом цели: да създаде среда за ранно детско развитие, която да подкрепя деца и семейства; да предостави комплексни услуги за деца със специални нужди и техните семейства, които да развиват потенциала на децата и подпомагат тяхното успешно приобщаване в детска градина, училище и общество; да създаде пространство за учене за деца, родители, студенти и специалисти, като споделя своите добри практики; да е център за обмен на знания и изследователска дейност с университети и доставчици на услуги от страната и чужбина; да е място за събития и кампании, които да носят духа на добротворчество и толерантност.

  В конкурса могат да участват български и чуждестранни лица или техни обединения с архитектурна проектантска правоспособност в съответната държава на регистрация. Повече информация за конкурса за проектиране на новата сграда на Карин дом ще бъдат огласени на 19 ноември от 10:30 часа в сградата на Община Варна по време на пресконференция,  в която ще се включат Мая Донева (изпълнителен директор на Карин дом), Веселина Василева (координатор на проекта), адвокат Цвета Стоева и архитект Явор Панев (консултанти по организацията на конкурса).

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg