• Варна
  4°
  разкъсана облачност
  Влажност: 86%
  Вятър: 2m/s NNE
  БЧК стартира проект “Топъл обяд” в ОУ “Св. Иван Рилски”-Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Топъл обяд

  Топъл обяд ще получават учениците от ОУ „Св. Иван Рилски“ през учебната 2019/2020 година по инициатива на БЧК. Официалното откриване на програмата ще се състои утре, 19 ноември 2019 г. в 12.30 ч.

  Програмата се провежда в рамките на Партньорска мрежа за благотворителност на БЧК и предоставя топъл обяд на 70 ученика в ОУ „Св. Ив. Рилски“ от семейства в уязвимо положение за 75 учебни дни. Учениците са подбрани от училищна комисия, в партньорство с Бюрото за социална закрила „Победа“ при ДСП Варна, по критерии, посочени в Правилника на БЧК за предоставяне на храна: ученици с безработни един или двама родители/настойници, осиновители, попечители/; ученици, които са сираци, полусираци или деца на самотни родители; ученици и/или техни родители с физически или психически увреждания; ученици, застрашени от отпадане от образователната система. Това са деца, редовно посещаващи училища, които са в риск по един или повече от посочените критерии.

  Решението на ОблС на БЧК Варна за реализиране на проекта в това училище бе взето въз основа на отчитане на обстоятелството, че в него се обучават висок процент ученици от уязвима общност на населението във Варна каквато е ромската и от район, където са предприети законови действия за премахване на незаконно построени и обитавани жилища, което обуславя промени в местоживеенето и крие рискове за обхвата на децата за образование.

  Проектът е, на обща стойност 14 175 лв. и е одобрен от НС на БЧК. Осъществява се благодарение на фондонабиране чрез националната Партньорска мрежа за благотворителност на БЧК, собствено фондонабиране във Варна за програма „Топъл обяд” и на парично дарение от чуждестранно лице – дарител от Австрия. Наред със социалната подкрепа за хранене се предвиждат и съпътстващи дейности – подкрепа на учениците в уязвимо положение с дрехи и учебни пособия от хуманитарни помощи и дарения; развиване на умения по ПДП и за превенция на водния травматизъм.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *