• Varna
  11°
  разсеяна облачност
  Влажност: 81%
  Вятър: 2m/s SE
  Валидираха марка за 30-годишнината от приемането на Конвенцията за правата на детето
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  marka

  Първата по рода си тематична пощенска марка по повод 30 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето – 20 ноември 1989 г. бе валидирана на церемония в „Български пощи“ вчера.

  „Поводът да инициираме валидирането на марка, посветена на 30 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето, е продиктуван от това да почетем усилията на всички, които са работили 30 години за отстояване на принципите на най-ратифицирания в света документ. България подписва Конвенцията на 1 юни 1990 г. и я ратифицира с решение на VII-то Велико народно събрание от 11 април 1991 г. Почти 30 години идеите на този ключов документ се прилагат и у нас заедно с демократичните промени. Изказвам почит и уважение към всички, чиито усилия в годините са насочени към спазването на правата на децата и осигуряването на благополучието на детето и семейството”, заяви председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова.

  Много е направено, но и много предстои. Трябва да превърнем България в още по-добро място за живеене за децата и семействата, а принципите и обещанията чрез действия и още повече работа да станат реалност. За първи път Държавната агенция за закрила на детето инициира създаването на марка и използвам възможността да благодаря на служителите на Агенцията за неуморния труд, който често остава неразбран или невидим за обществото. Пожелавам им да не спират да отстояват принципите на справедливост и етичните норми, както и да работят в полза на децата и техните семейства. Надявам се марката да зарадва филателистите и да събуди интереса на колекционерите. Събирането на марки е като създаването на приятелства и вярвам, че приятелите на марките и на доброто за нашите деца ще оценят не само нейната художествена стойност, а и нейната символика – заедно да помагаме на децата да постигат своите мечти”, изтъкна още в словото си председателят на  ДАЗД.

  Авторът на марката, художничката Дея Вълчева чрез своята оригинална творба илюстрира приемствеността между малки и големи в нашето съвремие. Тя пресъздаде символно стълбата на мечтите на децата и родителите, които ги подкрепят, както е според принципите, залегнали в Конвенцията.

  Пощенската марка е с номинална стойност 2,30 лв. и е отпечатана в тираж 5 500 броя. Специалният пощенски печат ще бъде предоставен за използване в Пощенска станция 1000, град София, след три работни дни, считано от датата на пускане на изданието в употреба.

  Марка ДАЗД 1

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *