• Varna
  10°
  разсеяна облачност
  Влажност: 81%
  Вятър: 5m/s ENE
  Днес е Световен ден на тоалетната, 60% от земляните нямат такава
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay
  Снимка: Pixabay

  С резолюция на Общото събрание на ООН датата 19 ноември е обявена за Световен ден на тоалетната, който е призван да фокусира вниманието върху проблемите на хората, които нямат достъп до санитарно-технически средства, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.

  Инициативата беше лансирана и утвърдена на проведената през 2001 година в Сингапур Международна конференция, посветена на тази тема. На 19 ноември беше взето решение за създаването на Световната организация на тоалетната. Всяка година Денят на тоалетната е посветен на дадена тема. През 2019 година мотото е “Да не изоставяме никого”, като идеята е никой да не бъде лишен от достъп до безопасни тоалетни.

  От ООН отбелязват, че близо 60 процента от световното население / около 4,2 милиарда души/ или нямат тоалетни вкъщи, или че те не са оборудвани с канализация. Достъп до основни санитарни условия имат 74 процента от населението на Земята /5,5 милиарда души/.

  В световен мащаб около 80 процента от фекалните води попадат обратно в екосистемите без каквато и да било обработка или вторично използване. Едва 39 процента от глобалното население /около 2,9 милиарда души/са обезпечени с адекватното санитарно обслужване, при което фекалните води подлежат на безопасна обработка.

  По данни на ООН подобряването на санитарното обслужване заедно с осигуряването на безопасна питейна вода, може да предотврати в планетарен мащаб всяка година около 842 хиляди смъртни случая. Една трета от училищата по света не са оборудвани с тоалетни. Около 900 милиона ученици нямат възможност дори да си измият ръцете, след ползването на тоалетна.

  Историческа справка ни връща 2600 години пр.Хр., когато е била използвана първата седяща тоалетна от шумерска кралица. В Древен Египет свидетелства за съществуването на седящи тоалетни е имало от 2100 г. пр.Хр. В Древна Индия канализация е съществувала още през третото хилядолетие пр.Хр., а двуетажни и триетажни къщи в Мохенджо Даро са имали отделни помещения за тоалетна. Първите обществени тоалетни са се появили в Древния Рим в периода на управлението на император Веспасиан /69-79 година/. Негов е изразът “Парите не миришат”, след като е взимал такса от тях, постъпваща в бюджета.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *