• Varna
  9°
  разсеяна облачност
  Влажност: 81%
  Вятър: 6m/s ENE
  Документален филм на варненски ученик с първа награда от престижен конкурс
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Stelian-Ganchev

  Стелиан Ганчев, ученик от 11 клас в Първа езикова гимназия във Варна и възпитаник на кино школа „Братя Люмиер“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс,  бе удостоен с първа награда на Националния исторически конкурс „Надежда за свободата“. Стелиан получи грамота и плакет за своя дебют в документалното късометражно кино, който е посветен на живота и делото на даскал Ботьо Петков.

  Ганчев се среща с личността на Ботьо Петков чрез разказите на  Боян Ботйов, правнук на брата на Христо Ботев – генерал Кирил Ботйов. Благодарение на него и преподавателите си по история и литература в гимназията, авторът на филма дефинира същността на учителя-будител. Освен наградите, връчени в зала „Пленарна“ на Община Варна, Стелиан Ганчев получи и специален подарък от Боян Ботйов, с който той показа своето отношение към сериозната работа на младия кинематографист.

  „Даскал Ботьо Петков“ е филм, в който зрителите се запознават  с богат материал от книги, статии, картини, снимки, свързани с делото на даскал Ботьо. Посланието на лентата е съсредоточено в идеята, че будността е присъща на хората, които се стремят към всенародното развитие, хора, които не търсят облаги, а са готови да подадат ръка на всеки, който се стреми към знание.

  daskal botjo

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *