• Varna
  11°
  разкъсана облачност
  Влажност: 81%
  Вятър: 2m/s ESE
  НАП продължава да е атакувана от хакери, този път неуспешно
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay
  Снимка: Pixabay

  Данните на няколко милиона българи от базата данни на НАП изтекоха през лятото, но се оказва, че хакерските  атаки не са спирали нито за ден и продължат и сега.

  “Непрекъснато се регистрират такива опити, но ние успешно успяваме да ги предотвратим, благодарение на новите приложения и системи, които през това време внедрихме”, каза изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова по време на изслушването й на заседанието на временната анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства около случая с източване на информация от електронната база данни на Националната агенция за приходите.

  Тя успокои, че към момента няма успешни опити за злонамерени действия към базата данни на агенция. След изтичането на данните, е имало две по-големи хакерски атаки. Само за един ден е имало над хиляда опита за пробив в системата, обясни още Димитрова, цитирана от БТА.

  От НАП са предотвратили тези опити и своевременно са предоставили АйПи адресите на ГДБОП, които разследват тези случаи. “Два-три дни такива с интензивни опити имаше”, добави Галя Димитрова. Главният секретар на Министерството на финансите Таня Георгиева увери, че приоритет на финансовото ведомство е поддържането и усъвършенстването на АйТи системите не само на НАП, но и на Агенция “Митници”. “Каквото е необходимо, от наша гледна точка, ще го подсигурим”, заяви Георгиева.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *