• Варна
  4°
  ясно небе
  Влажност: 86%
  Вятър: 2m/s NNE
  Седмица на португалската култура започва във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  португалска култура

  За пореден път португалският Културен институт Камойш, съвместно с Община Варна, организира Седмица на португалската култура в града. Интересът на варненци към езика и културата на Иберийската държава е все по-голям, а португалски език вече се изучава като свободно избираем предмет в няколко учебни заведения във Варна. На 19-ти и 20-ти ноември посланикът на Португалия в България Н. Пр. Елена Маргарида Резенде де Алмейда Коутиньо гостува във Варна, където подписа договори за сътрудничество с  IV ЕГ „Фредерик Жолио- Кюри”, 5 ЕГ „Йоан Екзарх”, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и Варненски свободен университет. Тази година във Френската гимназия във Варна за първи път са приети и две паралелки с изучаване на португалски като втори чужд език.

  Седмицата на португалската култура започва днес – 25-ти ноември с прожекция на филма „Песента на Лисабон” от 18 часа в Икономическия университет, зала 223. Любителите на португалското кино ще могат да гледат и филмите „Лошо, Мария, лошо” и „Войник за милиони”, на 27-ми и на 29-ти ноември, по същото време и на същото място. Входът за прожекциите е свободен.

  Утре, 26 ноември най-малките ще могат да влязат във вълшебния свят на португалските приказки в Социалната чайна на улица „Преслав”53 от 17.30 ч. Входът е свободен. Кулминацията на програмата е концерта на португалската певица Кука Розета – звездата на новата вълна в традиционния португалски жанр фадо. Коцертът ще е в четвъртък, на 28-ми ноември от 19 часа във ФКЦ.

  Програмата продължава с Арт клас на 29-ти ноември, петък в Социалната чайна, където ще имате възможност да рисувате на чаша вино и ще си тръгнете с картина на традиционен португалски танц, която сами сте нарисували докато сте се забавлявали. Можете да заявите куверт на страницата на събитието във Фейсбук.

  Закриването на Седмицата на португалската култура ще е на 30-ти ноември, събота, с приятни разкази за Португалия от 16 ч. в Едно кафе- португалското кафе – бул. „Съборни”31, където от 17 часа започва дегустация на португалски вина. По време на дегустацията ще имате възможност да опитате типичното Виньо Верде (зелено вино), Серадо Розе, Червено Серадо, Мускател и Портвайн и всичко това в комбинация с плато от разнообразни португалски предястия и разбира се автентичния десерт Паштел де Ната. Куверти за дегустацията можете да закупите в Едно кафе. Едно, защото едно е сигурно – само, който не се докоснал до Португалия не се е влюбил в нея.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *