• Varna
  7°
  ниска облачност
  Влажност: 87%
  Вятър: 2m/s ENE
  Нападателят от Лондон е бил съден за тероризъм
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Източник: Twitter
  Източник: Twitter

  Мъжът, който извърши атаката, определена като терористичен акт, на Лондонския мост в петък, се оказва бивш затворник, осъден за терористична дейност, съобщава Би Би Си (BBC), цитирана от vesti.bg.

  Нападателят, идентифициран от полицията като 28-годишният Усман Хан, е бил пуснат условно от затвора към момента на атаката, в която бяха убити мъж и жена, а други трима души бяха ранени. Хан е застрелян от полицаи, след като преди това е бил задържан от граждани. Органите на реда определиха нападението като терористичен акт.

  Усман Хан е осъден през 2012 г., казва ръководителят на отдела по борба с тероризма на лондонската полиция Нийл Басу. „Той е освободен от затвора условно през декември 2018 г. и сега ключово за разследването ще е да се установи как е дошъл да извърши това нападение”, заяви още той.

  Вестник „Таймс” съобщава, че освобождаването на Хан от затвора миналата година е станало възможно, благодарение на това, че той се е съгласил да носи електронна гривна за следене на местоположението му.
  Полицаи претърсват адрес в Стафордшир, където е живеел Хан. „Все още сме в началните етапи на разследването и за момента не търсим активно никой друг във връзка с атаката. Въпреки това действаме бързо, за да гарантираме, че не са били замесени и други хора и, че няма заплаха за обществото”, обясни Басу.

  Мъж и жена бяха убити по време на нападението, потвърди Басу. Други трима – мъж и две жени – бяха ранени и остават в болница. Никой от убитите или ранени досега не е идентифициран.

  Саймън Стивънс, ръководител на Спешна помощ, каза в петък, че един от пострадалите е в критично, но стабилно състояние, друг е в стабилно състояние, а третият е с по-малко сериозни наранявания.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *