• Варна
  2°
  разкъсана облачност
  Влажност: 74%
  Вятър: 9m/s N
  Минималната заплата в ЕС: Справедлива не значи еднаква
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  И през новия програмен период Европейският съюз (ЕС) ще предоставя средства за развитие на малки и средни фирми

  Цветан Кюланов

  Минимална заплата от 750 евро в България? Защото така “нареждат” от ЕС? Не вярвайте на подобни спекулации. Защото правилото за справедливо заплащане във всички страни-членки на съюза е факт, но то при всички случаи зависи от нивото на икономиката на всяка от държавите. Това обясни в Кранево Изпълняващият длъжността ръководител на представителството на Европейската комисия у нас Цветан Кюланов.

  И през новия програмен период Европейският съюз (ЕС) ще предоставя средства за развитие на малки и средни фирми. Възможностите са различни. Най-полулярната от тях е по плана “Юнкер”, кoйто действа доста добре в България и който ще продължи и в мандата на новата Европейска комисия, започваща работа на 1-в декември. Това коментира Марина Кирова, съветник “Икономическо управление и европейски семестър” в Представителството на Европейската комисия в България.

  MC3C1ubg

  Марина Кирова препоръча: “Планът “Юнкер” ще бъде доста силно застъпен под наименованието invest.eu през следващия многогодишен финансов период. Там се поставя основен акцент на тези нови приоритети на ЕС и препоръчвам на фирмите наистина да се интересуват, да говорят с банките в България, които предоставят нисколихвени кредити, банкови гаранции по този план, за да могат да намерят най-добрия начин за финансиране на нови начинания. Това са банки, които имат сключени споразумения да предоставят финансови инструменти по плана “Юнкер”. Идеята е да се облекчи достъпа до финансиране на малки и стартиращи фирми, които нямат капацитета да участват в тежки и сложни процедури”.

  Основните приоритети на новата Европейска комисия, начело с председателя Урсула фон дер Лайен, която вече встъпи в длъжност, ще са: икономика в интерес на хората и “Европейски зелен пакт”, чиято цел ще бъде Европа да стане първият континент неутрален по отношение на климата. Темата за справедливото възнаграждение е обща за целия Европейски съюз. То няма да е еднакво между държавите, тъй като това е икономически невъзможно. Става въпрос за единен механизъм за изчисляването му, размерът обаче ще се определя спрямо икономиката на всяка от държавите, стана ясно на информационен семинар за журналисти по повод началото новоизбраната Европейска комисия.  „България остава страната-членка с най-ниски доходи на населението, съответно с най-високи нива на бедност в съюза. Относно минималните доходи, това което председателят Урсула фон дер Лайен е обещала е в първите 100 дни от своя мандат да предложи конкретно правно предложение да се въведе на европейско ниво формула за минимална работна заплата. Тя няма да е една и съща за европейските страни, а ще е базирана на икономическите условия във всяка от тях. В последните няколко години българското правителство увеличава минималната работна заплата с темпове по-високи от ръста на икономиката. От тази гледна точка мисля, че не би трябвало да очакваме нещо решително коренно различно”,  коментира Цветан Кюланов.

  Във фокус ще са регионите и тяхното развитие. С посланието, че политики и пари за осъществяването им има, 26-те нови еврокомисари започват кампания във всички държави от съюза. Те ще посещават различни населени места във всяка от държавите, а не столиците защото те обичайно са най-добре развити. Условие за успех, гражданите да усетят ползите от европейските фондове, са също капацитетът и стабилността на местните власти и опростяване на процедурите. Според анализите в България в момента най-добре развит е регион Югозападен. „Затова регион Югозападен ще получи по-малко средства, от което ще могат да се възползват регионите имащи по-голяма нужда. Идеята е най-уязвимите региони и социални групи да получат най-голяма подкрепа”.

  С цел устойчиво развитие на градските, селските и крайбрежните райони и местни инициативи Кюланов допълни, че: „Всеки, който има интерес може да кандидатства за финансиране. Механизми и средства има много, така че ЕК, представителството й в България и местните информационни центрове по места са затова – да предоставят информация и всеки, който има интерес може да се свърже с нас”.

  Мандатът на Комисията с председател Урсула фон дер Лайен е до 2024 г.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *