• Варна
  -0°
  разкъсана облачност
  Влажност: 64%
  Вятър: 8m/s N
  Пасев: Опасност от водна криза във Варна няма
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Varnautre.bg/ архив
  Снимка: © Varnautre.bg/ архив

  Варна не е заплашена от водна криза, заяви в ефира на Дарик областният управител Стоян Пасев, след като общинският съветник и лидер на партия „Възраждане” Костадин Костадинов алармира в социалните мрежи, че нивото на язовир „Цонево” е паднало наполовина.

  „60 % от водата за абонатите във Варна идва от каптажи, а останалата част – от язовир „Камчия”. Заради малкото валежи язовир „Цонево” наистина е под нивото, но той е резервен източник за водоснабдяването на Варна и домакинствата не зависят от него. Другата алтернатива е язовир „Елешница”, където има много подпочвени води и той постоянно е на ръба да прелее”, обясни Пасев.

  “Язовирите в областта по-скоро биха могли да прелеят, отколкото да пресъхнат”, коментира Пасев.

  На територията на Варненска област има 72 язовира. На стените на 9 от тях, които са държавни, им предстоят ремонти.

  Стоян Пасев очаква до лятото на следващата година да минат всички процедури за обособяването на индустриалната зона край Варна. Тя ще бъде разположена на около 10 хил. дка на териториите на общините Аксаково, Девня и Белослав. Там ще се развива лека промишленост без вредни емисии. Вече е заявен интерес от чуждестранни инвеститори.

  „Без индустриална зона няма как да има просперитет на региона. Това е най-добрата локация в страната за индустриална зона заради наличието и на морски транспорт”.

  Общините Долни чифлик и Бяла са единствените във Варненска област, които още нямат подписани договори за снегопочистване. Всички останали са готови за зимния сезон, добави Стоян Пасев.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *