• Варна
    1°
    тъмни облаци
    Влажност: 80%
    Вятър: 7m/s N
    Заради глобалното затопляне: Отглеждаме лимони и киви вместо червени ябълки
    Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

    80260434_449087629304497_7058958370803286016_n

    Заради повишаването на температурите у нас е възможно след години да отглеждаме пшеница не само в Добруджа, прогнозират учени. И още – да се грижим за култури, които не са характерни за нашите географски ширини, като киви например.

    Преди 40 години родителите на Костадинка Георгиева засаждат плантация с киви. Почвата около Петрич се оказва подходяща. „Почвата е много богата на хранителни вещества и хумусът е много специфичен. При нас е само слънце и вода!”, казва Костадинка, цитирана от bTV.

    Заради трайното затопляне у нас, освен киви и лимони, ще можем да отглеждаме и сортове грозде характерни за Южна Италия. Но да си мислим, че ще произвеждаме банани, портокали и разни други от типа на манго, това е в рамките на фантастиката, категоричен е проф. Валентин Казанджиев, “Агрометеорология” в НИМХ. А заради повишаването на температурите става по-труден добива на червена ябълка. Нейният цвят се получава само при по-ниски градуси.

    Според проф. Валентин Казанджиев, известните в миналото ярко червени ябълки ще бъдат розово червени. Фермери на юг казват, че разлика във вкуса между родното и чуждото киви има.

    „По- сладко е, по- сочно, докато вносните кивита от Нова Зеландия или от Гърция например, са по- кисели”, обяснява Костанидка Георгиева. Агрометеоролозите предупреждават, че времето може да ни изненада и с обилни валежи, и с периоди на засушаване.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *