• Варна
  8°
  ясно небе
  Влажност: 39%
  Вятър: 5m/s E
  С над 40 на сто е намалял броят на личните лекари
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Лекар, доктор

  С над 40 процента е намалял броят на личните лекари у нас за последните 20 години. По данни на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари те са малко над 4000. Проблем с липсата на лекари има в цялата страна, но най-голям е недостигът в Разград, Кърджали, Ловеч, Търговище и София, предаде БНТ.

  В пловдивска област общопрактикуващите лекари са 423. Сред тях е д-р Елена Отонова, която има практика в село Тополово. Обслужва още две села – Добралък и Яврово, които са високо в планината.

  Основните трудности са транспортът, пътят – особено при зимни условия, и времето, което ти отнема пътуването”, каза д-р Елена Отонова. Пациентите на д-р Отонова са около 1400, пише monitor.bg.

  Една от тях е Златка Тиледжикова от съседното село Леново, където лекар няма.

  Ако д-р Отонова обаче реши да прекрати практиката си, тя трябва да уведоми пациентите си и Здравната каса един месец по-рано. По информация от Здравната каса в Пловдивска област през юни близо 12 500 пациенти са сменили личния си лекар.

  Общият брой на общопрактикуващите лекари у нас е около 4500, като те съставляват 15 на сто от броя на всички лекари в страната, който е около 30 000, според данни на НСИ.

  Най-висок дял общопрактикуващи лекари на 100 хиляди души у нас има в областите Плевен – 89, Видин – 86, Монтана – 82 и Добрич – 76. Най-ниска е осигуреността с общопрактикуващите лекари в Кърджали – 40 на 100 хиляди, Разград – 47 и Търговище – 50 на 100 хиляди. За столицата София броят на общопрактикуващите лекари е 60 на 100 хиляди.

  Броят на общопрактикуващите лекари обаче се различава значително в различните държави-членки на Европейския съюз – най-голям е техният дял в Португалия – 253 общопрактикуващи лекари на 100 хиляди души население, отчита Евростат.

  Междувременно д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС, коментира вчера предложението родителите да плащат такса от 1 лв. за преглед на децата. „Това стои на дневен ред. Детското здравеопазване е тотално недофинансирано. Тази такса ще реши много проблеми, защото повечето лекари, които преглеждат деца закриват практиките си. Те не могат да ги поддържат, не издържат финансово”, отбеляза тя.

  Вчера медицински сестри, акушерки, фелдшери и физиотерапевти от страната за пореден път тази година се събраха да протестират пред сградата на Министерския съвет, с искане за кардинални реформи в системата на здравеопазването.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg