• Варна
  4°
  лека мъгла
  Влажност: 93%
  Вятър: 3m/s SSW
  26 декември – Денят на бащата
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  баща, татко

  На втория ден от Коледа, 26 декември, се отбелязва Денят на Бащата.

  Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Празникът прославя бащите и бъдещите бащи.

  В повечето страни Денят на бащата е светски празник. Той съществува навсякъде по света, но се отбелязва на различни дати.

  Православната църква го чества на 26 декември. В този ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на гр. Ерусалим.

  Според католическата традиция празникът се чества на деня на св. Йосиф – 19 март.

  В Аржентина, Великобритания, Венецуела, Еквадор, Зимбабве, Индия, Ирландия, Канада, Китай, Колумбия, Коста Рика, Куба, Малайзия, Малта, Мексико, Пакистан, Панама, Перу, Филипините, Сингапур, Словакия, САЩ, Турция, Франция, Холандия, Чили, Швейцария, Южна Африка и Япония Денят на бащата се отбелязва през третата неделя от месец юни.

  В Русия път празникът се чества на 23 февруари – Ден на защитника на отечеството, военен празник, считан от мнозина за ден на мъжа.

  В последните години широка популярност добива американският вариант, който се отбелязва третата неделя на юни. За първи път е честван във Вашингтон през 1909 г., а през 1972 година президентът Ричард Никсън го обявява за официален празник.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *