• Варна
  4°
  плътна мъгла
  Влажност: 100%
  Вятър: 3m/s SSW
  Варненец осъден в САЩ за източване на пари за болни деца
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 30: A U.S. flag flies at half-staff outside the U.S. Supreme Court on September 30, 2016 in Washington, DC. The Supreme Court will return for a new term on Monday, October 3. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

  Присъда за българин в американския град Питсбърг. Обвинението – източване на пари от фондации за набиране на средства за болни деца и кражба на данните на десетки хиляди хора и бизнеси. Общата щета е за над 100 милиона долара в международната схема, разбита от ФБР, информира Би Ти Ви.

  През 2016 година в няколко държави властите арестуват мъже, за които ФБР твърди, че са част от хакерска група, ограбила над 100 милиона долара.

  Арестите са в Русия, Грузия, Молдова, Украйна и във Варна (България). Там е задържан 48-годишният Красимир Николов. Няколко месеца по-късно е екстрадиран в Пенсилвания.

  Според ФБР хакерите създали зловреден софтуер, който нарекли “Гозним”.

  „Ние идентифицирахме повече от 41 хиляди жертви – нищо неподозиращи граждани на държави в Европа и Америка. Те мислили, че кликат на фактура за техния бизнес. Вместо това обаче са давали достъп на хакерите до тяхната най-лична и тайна информация”.

  Ролята на Николов била на касиер – той влизал в банковите сметки с откраднатите данни и правел парични преводи към сметки на престъпната група. Това се случвало и през български сметки и фирми.

  Именно такъв превод за близо 400 хиляди долара насочили властите към българина.

  „Колегите от ФБР установяват няколко IP адреси в България, които принадлежат на престъпната група “Гозним”. Ние установихме, че те са били използвани от Красимир Николов”, каза Николай Неделчев, от ГДБОП.

  Николов се призна за виновен през пролетта и сега получи присъда равна на времето, прекарано в ареста – близо 40 месеца. За него предстои депортация обратно в България.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *