• Варна
  11°
  разкъсана облачност
  Влажност: 32%
  Вятър: 9m/s ENE
  Започва разследване за изчезването на българските моряци
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  море, плаж, морето


  Започва разследване за причините за изчезването на двамата моряци от борда на кораба “Стара планина” край Норвегия, съобщиха от пресслужбата на Параходство “Български морски флот” (БМФ) АД във Варна.

  Какво се е случило ще проучи капитанът на кораба. Тъй като “Стара планина” плава под флага на Малта, разследване ще бъде предприето и от администрацията на флага и от специализираното звено на дружеството-оператор на кораба – БМФ. За случая е информирана и Варненската окръжна прокуратура.

  Инцидентът на борда на кораба е станал на 2 януари по време на преход от пристанище Мурманск за пристанище Констанца на около 100 километра от бреговете на Норвегия. Тогава в района метеорологичните условия са били щормови – вятър със скорост 20-25 метра в секунда и вълни с височина 9-10 метра. След падането на двамата моряци зад борда е обявен сигнал за бедствие и са информирани бреговите власти. Под командването на Бреговата охрана на Норвегия е организирана спасителна операция с участието на два хеликоптера. Въпреки усилията двамата не са открити.

  От БМФ посочват още, че последно “Стара планина” е инспектиран на 9 декември 2019 г. за съответствие с изискванията на флага на Република Малта и на Държавния пристанищен контрол на Норвегия във връзка с Парижкия меморандум за разбирателство, включително за съответствие с изискванията за морска безопасност. И двете инспекции са завършили без забележки от страна на контролните органи.

  3 коментара

  1. Бай Марин

   Капитана щял да проучва какво се е случило ?? той къде е бил, на друг кораб ли, знае много добре какво се е случило, направо да влиза в затвора !!

  2. Мими Луканката

   Просто от любопитство – защо български кораб плава под малтийски флаг? Български флаг няма ли?

  3. Филип

   В лошото време, стажанта излиза да си прави селфи. Старшият помощник излиза на палубата с риск за живота си да го прибере обратно и вълна ги завлича. Сега вече какво ще кажат за пред медиите е друг въпрос, но за мен вината си е организационна. Ред и дисциплина трябва да има по тез кораби, а не всеки да се взема за капитан, и да си мисли, че е над нещата, само защото познават еди кой си в параходството.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg