• Варна
  4°
  лека мъгла
  Влажност: 100%
  Започват проверки на къщи за гости в цялата страна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: БГНЕС/архив
  Снимка: БГНЕС/архив

  Главният прокурор Иван Гешев разпореди на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново вземане на специален надзор на 23 досъдебни производства за престъпления, свързани с финансирането на къщите за гости.

  Гешев е разпоредил по всяко производство прокурор да бъде определен наблюдаващ прокурор, който да оказва методическа и организационна помощ на колегите си от първоинстанционните прокуратури, ръководещи разследванията.

  Проверки на общо 746 къщи за гости започнаха през април 2019 г. Въпросните обекти са финансирани с евросредства. Към момента на територията на страната са образувани 23 досъдебни производства за представяне на неверни сведения с цел да бъде получено финансиране от фондове – 11 от Софийската градска прокуратура, 3 – от Окръжната прокуратура в Монтана, 2 – от Окръжната прокуратура във Велико Търново и по едно в Хасково, Пазарджик, Пловдив, Ямбол, Плевен, Силистра и Варна. По всички останали случаи продължава извършването на проверки.

  “Главният прокурор ще продължи да следи произнасянията на прокуратурите в страната и ще указва вземане на специален надзор върху всяко новообразувано досъдебно производство за престъпленията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз и др. престъпления от общ характер, при финансиране на т.нар. къщи за гости”, съобщават още от държавното обвинение.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *