• Варна
  4°
  лека мъгла
  Влажност: 100%
  Искат да се създаде институт за имунотерапия на онкоболни
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  0000435536-article2

  Над 1700 граждани са се подписали досега в петиция за създаване на институт за имунотерапия и имунопрофилактика и възстановяване на онкоболни. Идеята е на доц. Влади Манев, първият дипломиран имунолог у нас.

  Той поясни, че идеята има подкрепата и на националните консултанти, но ще са необходими още подписи, за да може петицията да бъде внесена в парламента и да се гласува бюджет, за да се разкрие такава структура.

  “Съществуват два проблема. Когато се започва химиотерапията, е необходимо да се подготви организмът, за да се запази имунната му система. В един такъв институт предвиждаме да има клиники, които ще се занимават с подготовката на хората. Когато започне химиотерапията и възникнат противопоказания, трябва да има къде пациентът да бъде възстановен. И още – когато приключи химиотерапията или друга съвременна терапия, е необходима бързо да бъде възстановена имунната система, за да не възникват рецидиви“, обясни той пред БНР.

  По думите на доц. Влади Манев, за да започне такава дейност, ще бъде необходима стартова сума между 5 и 10 млн. евро.

  Имунологът подчерта, че българите сме единствените в Европейския съюз, които най-много боледуваме и най-много умираме от рак.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *