• Варна
  4°
  плътна мъгла
  Влажност: 100%
  Вятър: 3m/s SSW
  Окръжен съд – Варна прие четирима стажант – юристи
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  991-ratio-okryzhen-syd-varna

  Четирима юристи избраха Окръжен съд – Варна, за да започнат задължителния си стаж.

  На официална церемония те подписаха актове си по встъпване, като председателят на съда, съдия Марин Маринов лично им връчи стажантските книжки.

  В продължение на половин година съдебните-кандитати могат да придобият преки впечатления и практически опит за основните функции, задълженията и организацията на дейността на органите на съдебната власт, адвокатите и нотариусите.

  Някои от съдебните кандидати споделиха, че вече са преминали стаж в адвокатски и нотариални кантори, при частни съдебни изпълнители, в правни отдели на търговски банки, както и в Софийски районен съд.

  Стажът предвижда юристът да прекара първо две седмици в районен съд, после седмица в окръжен съд, след това две в административен съд. По седмица е необходимо да бъде в окръжна прокуратура, в окръжен следствен отдел и накрая една седмица в районна прокуратура.

  Стажантската книжка, в която е вписан индивидуален календарен план на финала се заверява от съответния съд, прокуратура и следствен отдел.

  На всеки стажант се определя съдия-наставник от състава на Окръжен съд – Варна, който ще има ангажимента да го запознае с работата по граждански, наказателни и търговски дела. Наставникът ще възлага изготвянето на проекти за съдебни актове.

  За да придобият юридическа правоспособност, стажантите се явяват на изпит, който се провежда два пъти в годината.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *