• Варна
  10°
  ясно небе
  Влажност: 22%
  Вятър: 6m/s ENE
  2 пъти повече пари от София за бездомниците във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  бездомник

  Бездомниците са двойно по-скъпи за Варна, отколкото за София. Това излиза от справки за издръжките на общинските приюти в големите градове на страната, получени от „Монитор“.

  В столицата за престой и покрив на бездомниците, приютявани в кризисния център и филиала към него от началото на декември до края на март, реално се падат по 13,7 лева на нощувка.

  За посочения период през 2018-2019 г. има регистрирани 18 150 нощувки на бездомни лица. Средствата за кризисния център, отпуснати от кметството, са били 250 хил. лв. Същият е бюджетът и за настоящия сезон. От началото на декември 2019 г. до 12 януари 2020 г. има регистрирани 7140 нощувки.

  „Важно е да се подчертае, че това не са брой бездомни лица, защото повечето от тях използват многократно услугите на Кризисния център и нощуват в него много повече от веднъж, т.е. посочените цифри са с натрупване“, уточняват от „Московска“ 33.

  Отпуснатите пари се изразходват за заплащане на трудови възнаграждения, включително и осигуровки на назначените служители в центъра, за закупуване на хигиенни материали, медикаменти, заплащане на комунално-битови разходи. Средствата за храна на бездомните лица са осигурени в голямата си част от дарители. От бюджета на услугата за храна се използват средства само в случаите, когато няма осигурено дарение за това.

  Всяка вечер медицински служители извършват прегледи на постъпилите в Центъра граждани и при необходимост и преценка от лечение същите се насочват за прием в общинските болници. Същевременно с това социалните работници, назначени в услугата, консултират и съдействат на бездомните лица за настаняване в друго подходящо за тях социално заведение или към бюрата по труда за трудовата им реализация.

  Варна отделя двойно повече пари в сравнение със София за приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица. Бюджетът на услугата за 2019 г. е 481,6 хил. лв., в които също влизат заплати на служителите, осигуровки и издръжка.

  Приютът в морската столица работи от 2013 г., а капацитетът му е 100 места. За 2019 година 275 души са се възползвали от социалната услуга. Храната в центъра се осигурява от обществена трапезария, също финансирана от общината. Дрехи за бездомните се набавят от дарения на граждани и от Български червен кръст.

  Основната задача на приюта е осигуряването на временен подслон – до 3 месеца за пълнолетни бездомни граждани с постоянен адрес на територията на община Варна. При извънредни обстоятелства се приемат бездомни хора и без такъв постоянен адрес, но само за 7 календарни дни. Капацитетът е 100 души, но в критични моменти нуждаещите се от покрив достигат 240. Затова от администрацията коментират нуждата от разкриването на още един подобен център. Обсъжда се идеята за откриване на нови места в приют в местността Планова на територията на бивши военни поделения.

  Общинският приют за бездомни в Бургас също осигурява покрив, дрехи и храна на десетки изпаднали в нужда. Социалният център разполага с 30 места, но в екстремни ситуации броят на приютените нараства до 50 души. „Когато е много студено и има желаещи, тогава с изрична заповед на кмета приемаме повече хора, отколкото е капацитетът ни. Не можем да ги оставим да замръзнат на улицата“, каза шефът на приюта Илиян Павлов. Той допълни, че парите за издръжка на центъра се отпускат от бюджета на общината и от държавата, но отказа да съобщи колко костват на месец или на ден разходите. В момента всички места в приюта са заети, а средно на сезон през него преминават по около 50-60 души. Освен покрив и топло в зимните месеци, бездомниците получават също чисти дрехи, баня и храна. Цената за храноден на човек е 2,50 лв.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg