• Варна
  5°
  разкъсана облачност
  Влажност: 75%
  Вятър: 6m/s W
  Гласуваха новите кариерни правила за членовете на ВСС
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  ВСС

  Народното събрание одобри новите кариерни правила за членовете на Висшия съдебен съвет/ВСС/. Поправката в Закона за съдебната власт /ЗСВ/ е предложена от  председателя на правната комисия, депутати от ГЕРБ и ОП.

  Конкретно в чл. 28, ал. 1 от ЗСВ се записва: „При изтичане на мандата или предсрочното му прекратяване с оставка, изборният член на ВСС се възстановява на длъжността съдия, прокурор, следовател, заемана преди избора, на равна по степен или с една степен по-висока от заеманата преди избора длъжност в органите на съдебната власт. Стажът във ВСС се зачита за професионален стаж“.

  БСП не подкрепи промяната с аргумента, че това означава, че след края на мандата си във ВСС кадровиците ще може да бъдат възстановени на по-висока длъжност от заеманата преди да бъдат избрани. По този начин те ще заобиколят конкурсното начало.

  Предложението на Валери Симеонов и Кристиян Митев НПО-та у нас да не получават финансиране от чужбина не мина в пленарна зала. „За“ гласуваха само 10 народни представители.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg