• Варна
  5°
  умерен дъжд
  Влажност: 93%
  Добрич е освобождаван пет пъти през XVIII и XIX век
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  добрич

  Радослав Симеонов: Заради стратегическото си разположение, Добрич е освобождаван пет пъти през XVIII и XIX век

  Добрич е единственият български град, който е освобождаван пет пъти през XVIII и XIX век, по време на турското робство. Това коментира в предаването „За честта и славата на България“ по Радио Фокус, историкът Радослав Симеонов, главен експерт в Министерство на отбраната и дългогодишен уредник на Военното гробище в Добрич.

  На 27 януари 1878 г. в хода на Руско-турската освободителна война Добрич е освободен за пети път, уточни той.

  „Това трябва да се коментира през призмата на една чисто геополитическа причина. Това е факта, че всички до десет до този момент Руско- турски войни водени през XVIII и XIX век преминават и започват през Добруджа. Това е най- краткия път от Северната империя, от Русия към проливите и Цариград.“, обясни той.

  Руско турската освободителна война 1877 – 1978 г., обаче не следва този сценарий и с това тя е по-различна от останалите войни до момента, уточни историкът. Руското командване знаейки, че турците ще бъдат много добре подготвени, а това наистина е така, защото те съсредоточават половината от своята армия в Североизточна България, в един специално изграден четириъгълник – Русе, Силистра, Шумен, Варна. В рамките на този четириъгълник Добрич заема важна стратегическа роля.

  „Затова руснаците избират друг сценарий, като осъществяват един фалшив десант край град Мачин, град в Северна Добруджа, днешна Румъния, който всъщност е първият освободен град, а не Свищов, както е прието“, посочи Радослав Симеонов. С този фалшив десант руснаците остават впечатлението, че ще настъпват пак през Добруджа, но само няколко дни по-късно осъществяват истинския десант край Свищов и нанасят своя решаващ удар оттам, допълни историкът.

  Радослав Симеонов отбеляза, че българинът не е проявил неблагодарност към Русия. „Достатъчно е днес да се разходим в Добрич, за да видим колко много са паметниците свързани с Руско-турската освободителна война. Българинът е признателен към своите освободители, но когато е накаран да бъде фалшив и да не обича своята родина, той наистина може да бъде с друго лице, допълни историкът.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg