• Варна
  10°
  ясно небе
  Влажност: 70%
  Вятър: 6m/s ESE
  Реакции на Москва и руските медии след изгонването на руските дипломати от София
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  русия мвнр

  Министерството на външните работи на Русия смята изгонването на руските дипломати от София като недружелюбно и провокативно действие и предупреди българските власти за огледални мерки, се съобщава в изявление на министерството.

  „Смятаме, че ходът на София е открито недружелюбен и провокативен, който противоречи на конструктивния и традиционно взаимоуважителен характер на руско-българските отношения. Запазваме правото да предприемем ответни мерки“, се казва в съобщението.

  От министерството съобщават, че българските власти не са представили доказателства относно експулсирането на руските дипломати.
  Ситуацията се разви бързо. В петък сутринта България започна досъдебни разследвания срещу двама руски дипломати по дело за шпионаж. Българското разследване съобщава, че от 2017 г. до сега един от тях се е занимавал с шпионски дейности, събирайки информация за изборния процес в България. Българите установили, че той има дипломатически имунитет като първи секретар на консулския отдел на руското посолство в София, коментира руският вестник “Взгляд“.

  Твърди се, че вторият руснак в периода от октомври 2018 г. до сега е събирал информация, представляваща държавни и служебни тайни в областта на енергетиката. След това той я е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва. За целта той е осъществил контакти с български граждани, които са имали достъп до информация в тази област. В същото време самият разузнавач е служител на Търговското представителство на Русия в София.

  Ако е сериозно, без представяне на истински доказателства за конкретната „шпионска“ дейност, всичко това изглежда неубедително досега. На служителя на търговската мисия му е в задълженията да се запознава с хора в областта на своята професионална отговорност. Трудно е да купите или продадете нещо, без да се познавате лично. А събирането на „информация за изборния процес“ в приемащата държава също е рутинна работа на посолството, която основно се изразява в събиране на изрезки от вестници. В “изборния процес” като цяло по дефиниция няма нищо тайно. Анализът на предизборната ситуация е дело на всеки уважаван политолог, а не само на дипломат. Шпионажът е вербуване на източник, извличане на класифицирани материали и всякакви подобни неща. В съобщението на прокуратурата на България няма дори намек за такава дейност, така че засега тези обвинения могат да бъдат записани в категорията на пропагандата.

  Но друго е още по-любопитно – и това едва ли е обикновено съвпадение. Ден по-рано, на 23 януари, българската прокуратура започна издирване на трима руски граждани, които са обвинени в отравяне на бизнесмена Емилиян Гебрев. „Отровителите“ са обвинени и в опит за покушение над сина на Гебрев Христо и един от служителите на неговата компания.

  Медиите се спират и на личността на Емилиян Гебрев.

  Емилиян Гебрев – типичен търговец на оръжие – „индивид“, за когото пишат в детективските романи. Впечатляващ, сивобрад и сивокос, с остър ум и остър език, той печели пари от препродажба на оръжие по целия свят. Цяла опашка от скандали се влачи след него и компанията му Емко от незапомнени времена.

  През 1999 г. митницата и бреговата охрана на САЩ арестуваха кораб, превозващ 30 милиона патрона за „Калашников“, които Гебрев, според тях, е купил в Никарагуа. Разследването показа, че патроните са произведени още в СССР, а Гебрев използва офшорната компания Spider Intl., която е основал в Панама през 1996 г., за тази цел.

  През 2001 г. той взе на депозит артилерийски снаряди от Министерството на отбраната на България и след това „забрави” да ги върне, като успя да ги продаде в чужбина. Имаше само четири снаряда, а депозитът беше само 23 хиляди долара, което много точно характеризира човек. Не е било нужно да не се мъчи, разваляйки репутацията си. В света на търговията с оръжие репутацията е най-важният депозит. Наред с чар и връзки в управлението. Оръжията не идват от нищото. Точно както петролът преминава през тръби и не се транспортира с кофи през границата, снарядите се произвеждат в държавни предприятия.

  През декември 2006 г. македонският пътен патрул в Скопие спира три български камиона без документи, натоварени с 33 120-мм минохвъргачки M-43 и 300 немски картечници MG-3 с калибър 7,62. Разследването показа, получател на товара е компанията на Гебрев „Емко“, но случаят, който получи името „Македонския скандал“ в медиите, беше потулено.

  Всичко това обаче доведе до факта, че българското правителство отне лиценза на Гебрев за продажба на боеприпаси. Започна продължителната война на предприемача с българските власти, като масло в огъня добави историята около фабриката „Дунарит“.

  Построената още по времето на социализма фабрика за боеприпаси загуби собственика си. ЦКБ, която го притежаваше, фалира през 2014 г., а собственикът й Цветан Василев избяга в Сърбия. Гебрев купи фабриката за малка сума, докато „Дунарит“ със своите 1200 работни места беше единствената оръжейна компания в България, която постоянно носи печалба (през 2016 г. почти 30 милиона лева, тоест около 15 милиона долара). „Дунарит“ успява да продава боеприпаси на страни от НАТО и дори на Съединените щати, докато остатъците от българския военно-промишлен комплекс гладуват през последните няколко години. Обстоятелствата на закупуването на „Дунарит“ от Гебрев предизвикаха скандал в България, а правителството си постави за цел да възвърне държавния контрол върху производството на оръжия и боеприпаси.

  Звездният миг на българския военно-промишлен комплекс беше през 2012 г., когато започна гражданската война в Сирия. Чрез задкулисни преговори Босна, Хърватия, Чехия, Словакия, Румъния и България се обединиха и получиха общо 1,2 милиарда евро от четири арабски държави, които подкрепиха въоръжената сирийска опозиция.

  Медиите неминуемо правят връзка между скандала и напрежението около „Турски поток“ в голямата игра между Русия и САЩ.

  Както обаче се случваше неведнъж в историята на България и нейните отношения с Русия, която създаде тази страна от потисната турска провинция, като проля море от руска кръв през 19 век, всичко отново се промени. Българският слон вече е най-добрият приятел на американския слон. Вашингтон зае мястото на Москва. И българските специални служби, заедно с други държавни служители, правят всичко, за да зарадват новите „братя“, предизвиквайки презрение не само сред руснаците, но и сред немалка част от собствения им народ, които до днес запазват приятелски чувства към Русия, пише частният телевизионен канал “Царьград“, излъчващ в интернет.

  Напоследък това отношение се предаде и на части от българския елит, недоволен от факта, че американците, не предлагайки нищо в замяна, лишават България от толкова изгодния за нея „Български поток“ (вероятно авторите имат предвид нереализирания проект “Южен поток”). Ето защо, с подкрепата на Брюксел, тя се хвана за неговия ерзац – „Турски поток“, като по този начин предизвика Вашингтон.
  Друга част от българския елит, все още демонстрираща абсолютната лоялност на САЩ, се опитва по всякакъв начин да постави пръчка в колелата на реализацията на този проект на местно ниво, вярвайки, че всички средства са добри за това. И когато с помощта на съда не беше възможно да се спре изграждането на газопровод, който да доставя руски газ не само за България, но и за Сърбия и Северна Македония, в София започна българското „дело Скрипал“.

  Какво ще стане, ако се окаже, че то прекъсне този проект и съсипе отново отношенията с Русия? Във Великобритания се получи, а също така струва скъпо на Русия в международен план. Така че защо да не се използва същия метод, ако работи, в България?
  Руското външно министерство, коментирайки скандала около Емилиян Гебрев, призова България да работи с руските правоохранителни органи. „Съответните държави, които провеждат разследването, трябва да си сътрудничат с правоприлагащите органи на онези държави, чиито граждани са обвинени или заподозрени в нарушаване на закона“, коментира въпроса Мария Захарова, относно обявените за международно издирване руски граждани .

  Що се отнася до експулсирането на дипломата и търговския представител, руските информационни агенции РИА Новости и ТАСС вчера цитираха “източник в Москва”, който нарече инцидента “пърформанс на българските власти, чиято цел е да създаде резонанс”. А бившият ръководител на Министерството на вътрешните работи на България Румен Петков заяви пред ТАСС: „Обявявайки експулсирането на двама руснаци, българското правителство се опитва да отклони вниманието от вота на недоверие, който опозицията се опита да прокара чрез „провала в областта на опазването на околната среда и проблемите с водоснабдяването“. „Вероятно някой трябва да насочи вниманието си от вота на недоверие към шпионски скандал и да започне да коментира поведението на„ руските шпиони “в България“, казва той. Дебатът в парламента продължи четири часа вчера, като гласуването на вота беше насрочено за следващата седмица.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg