• Варна
  5°
  умерен дъжд
  Влажност: 93%
  Гешев: Има разследване, трябва да изясним въпроса за имунитета на президента
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  иван гешев

  Не съм търсил контакт с главния прокурор по тази тема, отговори Радев на въпрос за шпионските скандали

  „Единственото, което мога да кажа, е, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори. Те са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат, да кажем – неясноти в разпоредбата на член 103 от Конституцията. И са ми изпратили това досъдебно производство, с оглед моите правомощия, да сезирам КС за задължително тълкуване на Конституцията“, обясни главният прокурор Иван Гешев пред журналисти. Поводът е питането му до Конституционния съд (КС) докъде се простира имунитетът на президента и що е то „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“.

  Главният прокурор се е запознал с мотивите на колегите си и е констатирал, че те имат основания, след което писмено ги е изложил пред “След като съм се запознал, съм констатирал, че има основания и писмено съм ги изложил пред КС“, подчерта обвинител номер едно на страната.

  Питането на Гешев има за цел да изясни още дали имунитетът на държавния глава позволява да се водят предварителни проверки и разследвания за престъпления, в които може да е замесен. Главният прокурор пита и дали евентуално дело срещу президента трябва да бъде спряно или прекратено, докато той заема поста.

  Междувременно и президентът Румен Радев коментира питането до КС на Гешев. „Главният прокурор трябва да обясни своите мотиви пред обществото. Нямам идея за конкретен случай, защото не съм вършил нищо нередно“, каза Радев. Той заяви, че ще наблюдава делото в КС и очаква магистратите да се водят от Конституцията. От главния прокурор пък очаквал старание в борбата с корупцията, „там където има почва най-много- обществените поръчки“.

  Не съм търсил контакт с главния прокурор по тази тема, отговори Радев на въпрос за шпионските скандали.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg