14 декември: Екзотична салата с портокалов дресинг и постни лозови сърмики

Архив Варна

13-12-2011, 19:19

Снимка:

skylinecakes.com

Автор:

Варна Утре

Всичко от Автора

Какво да сготвим утре? Намаляваща Луна - периодът е подходящ за пречистване на организма, освобождаване от токсини, шлаки и замърсявания и редукция на теглото. Последен шанс да се включите в коледните пости. 

Огнената Луна задейства и стимулира процеси, свързани с обработването и абсорбирането на храната, превръщайки я в енергия.

Метаболизмът е бърз - хората, родени под такава Луна, са обикновено онези безобразни щастливци, които могат да си позволят да хапват всичко, по всяко веме и в доволни количества, без това да се отрази на теглото им.

Преобладаващият огън предполага да намалим горещите храни и твърде лютите и пикантни подправки, солта и мазнините.

Когато Луната е в Лъв, организмът има нужда и добре усвоява полезните съставки от следните продукти: патладжан, пипер, домати, кафяв ориз, бадеми, орехи, слънчогледово семе, растителни масла - слънчогледово, сусамово; ябълки, круши, портокали и смокини. Подходящи подправки са копър, магданоз, джоджен.

Салата с портокалов дресинг

Салатата можете да приготвите както с прясно зеле, така и с Айсберг. Можете също да добавите краставица и кълнове, но всъщност дресингът е акцентът, който я прави интересна, много вкусна и полезна. Той добавя един характерен сладко-кисел вкус, който ще ви напомни за топлото слънце. За него са ви необходими сокът от един портокал (прясно изцеден), Оцет Балсамико - светъл, смесени в равни части. Добавете 2 с.л. сусамово олио, 1 ч.л. соев сос, щипка прясно настърган джинднджифил.

Залейте салатата с дресинга и разбъркайте добре. По желание можете да добавите и късчета портокал.

Можете да съчетаете тази екзотична салата с традиционни

Лозови сърмички

Е не толкова традиционни, де!

Необходими продукти:
½ ч. ч. зехтин или олио
6 стръка праз, нарязани на ситно
¾ ч. ч.  ориз, който можете да замените успешно с киноа или булугур
¼ ч. ч. нарязан джоджен
2 с. л. нарязан копър
⅔ ч. ч. лимонов сок
½ ч. ч. бадеми или орехи нарязани на ситно
консервирани лозови листа
2 с. л. зехтин, допълнително

Зехтинът се загрява и в него се запържва празът за около минута. Прибавят се оризът, джодженът, копърът, половината от лимоновия сок и се подправя със сол и пипер на вкус. Сипва се 1 ч. ч. вода и се оставя да къкри, покрито, 20 мин. След това се маха капакът, слагат се ядките, съдът се покрива с кърпа и отново се слага капакът. Оставя се да се охлади.

Лозовите листа се измиват, отрязват се по-дебелите жилки. Накъсаните и малките листа се слагат на дъното на тенджера. По-големите листа се пълнят с оризовата плънка, като лъскавата страна остава отвън. Оформят се стегнати пакетчета. Слагат се на един ред в тенджерата, заливат се с останалия лимонов сок, допълнителния зехтин и ¾ ч. ч. вода да ги покрие. Върху сармичките се слага тежка чиния да ги придържа да не изплуват. Оставят се да къкрят 45 мин.

Охлаждат се в тенджерата и се сервират студени.

Бон Апети!