ИКЕА изтегля 1,2 млн. опасни детски столчета за хранене

Архив Пловдив

06-01-2012, 13:04

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

В България моделът се продава, но от друг производетел, при който няма дефект

Шведската мебелна компания ИКЕА изтегля около 1,2 млн. детски столчета за хранене заради обезопасителните колани, след като няколко деца са паднали при неочаквано отваряне на закопчалките. Компанията е получила осем сигнала за инциденти, свързани със закопчалката на столчето модел "Антилоп" (Antilop). При три от случаите децата са получили леки наранявания.

Продуктът се продава в 46 страни и засяга столчетата, произведени са от конкретен китайски производител с номер на доставчика 17389 между юли 2007 година и ноември 2009 година. Най-голямо количество от опасния продукт е продадено в Германия, Холандия и Швеция. В САЩ и Канада също изтеглят от детските столчета. Там са пуснати в продажба 169 хил. бройки. В България моделът се продава, но от друг производетел, при който такъв дефект няма, съобщиха от представителния магазин в София.

Проблемните артикули са изработени между юни 2007 и септември 2009 г. от производител, който не е доставял такава стока до българския магазин на веригата. В случай че български клиенти на компанията са закупили такова столче от друга държава, могат безплатно да заменят дефектния колан в софийския магазин. "Още след първите сигнали за инциденти със детските столчета ANTILOP ИКЕА извърши проверка и потвърди проблем с модела. Тъй като безопасността е един от основните приоритети на шведската марка, са взети всички необходими мерки", казват от магазина.