Обичаш ли Земята? Покажи го тази вечер!

Архив Пловдив

31-03-2012, 09:59

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

В 20.30 ч.загасете осветлението за час. Това е символичен жест за съпричастност към климатичните промени и готовност да се действа  за тяхното решение.

Загасете осветлението в дома си, вечеряйте на свещи или пък излезте на разходка. С този малък жест правите толкова много. Първо признавате, че наистина Земята ни има проблеми. И второ, че само всички ние можем да ги решим, често с малки крачки - като изключването на лампата или миенето на автомобила с по-малко вода, или пък спирането на кранчето, докато сутрин търкаме зъбите си.

Лесно е, а Земята има нужда от помощ!

Тази вечер милиарди хора от всички краища на света ще изключат осветлението в домовете си, затъмняват се известни публични сгради.

У нас 73 града образно казано "дърпат шалтера".

Пловдив също става част от Часът на Земята 2012.

В 20.30 ч. ще бъде изключено художественото осветление на площадите „Централен“ и „Съединение“, по улиците „Александър Батенберг“ и „Райко Даскалов“, както и художественото осветление на сградата на площад „Централен“ 1, на районните администрации, сградата на НАП-Пловдив. ЕВН България също ще угаси за 1 час фасадното осветление на своите административни сгради.

В София ще загаснат светлините на архитектурното осветление на обществено-значими сгради като катедрален храм-паметник „Александър Невски", Народен театър „Иван Вазов", храма „Света Неделя", храм "Света София", руска църква "Св. Николай", Народна библиотека „Св. Св. Кирил и Методи", паметник на Цар Освободител, паметник „Васил Левски".

От 20.30 часа ще започне шествие, което ще премине по бул.”Цар Освободител”, бул."Витоша" и ще стигне до НДК.

 По света ще угаснат известни сгради като - Айфеловата кула и Лувърът в Париж, кулата в Пиза, Бъкингамския дворец и Биг Бен в Лондон, Емпайър Стейт билдинг и Таймс Скуеър в Ню Йорк, Ниагарския водопад, операта в Сидни, Великата китайска стена, най-високата сграда в света „Бурж Халифа” в Дубай, статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро.

Инициативата „Часът на Земята” започна преди пет години в един-единствен град – Сидни, Австралия. Миналата година „Часът на Земята” обхвана 5251 града, над 2 милиарда души в 135 страни от целия свят.