Всеки ден уволнения в БДЖ. В Пловдив закриват и предприятия

Архив Пловдив

05-04-2012, 12:06

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Вече 500 железничари са на улицата. Някои съдят БДЖ

Съкращенията в БДЖ продължават. В Пловдив от началото на годината без работа са над 500 железничари. Някои от тях доброволно напуснаха системата и бяха обезщетени с по шест заплати. Други бяха изгонени.  6-има пловдивчани вече са завели дело срещу дружеството и си търсят правата по съдебен ред.  Мотивът им е, че не е спазена процедура по Колективния трудов договор за допитване до синдиката преди работника да бъде уволнен.

В страстната седмица жепейците ги чака нова реформа. В Пловдив и Горна Оряховица се закриват предприятията за пътнически и товарни превози. Структурите минават на пряко подчинение на столицата.

“Ще стане още по-тромаво. Бюрокрацията е голяма”, коментираха железничари на централната гара в Пловдив. “Сега дори за най-малката промяна ще чакаме нареждане от София”.

В края на миналата година, когато започнаха съкращенията в БДЖ, един от мотива за раздялата с хиляди жепейци, беше, че Холдинга трупа загуби, а приходите са малко. Транспортният министър Ивайло Московски дори каза, че “БДЖ е пред фалит”.

Заместник-председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Любомир Милков има свое обяснение: “Пътници и товари има, но ние не можем да им предложим добра услуга. Локомотиви и влакове чакат за ремонт с месеци. Не ни дават дори 50 лева, за да сменим една част, така че локомотивът  да излезе да работи, коментира синдикалистът.

От януари цените на билетите в БДЖ скочиха с близо 9%.