Пловдив води черна класация. СПИН-ът се разпространява най-бързо тук

Архив Пловдив

09-04-2012, 16:41

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Две бебета са последните заразени с ХИВ вируса. В затвора вече няма бум. Мъжете по-често стават жертва, защото кръшкат повече

Пловдив води “черната” класация. Само през миналата година регистрираните ХИВ носители са 45. В страната са 165. За 2010-та "новите" болни са приблизително още толкова.

Последните заразени са бебета и младежи. Статистиката показва, че през предишните две години най-уязвими са били пловдивчани на възраст от 15 до 34 години. Заразените мъже са в пъти повече от жените. Една от причините е, че те изневеряват повече. По-чест е и секса между мъж с мъж. Рискова група си остават и интравенозните наркомани. Фрапиращ е случаят и на 19-годишен наркоман, който вече е "успял" да зарази и съпругата си.

“Бум на болни от СПИН в пловдивския затвор няма”, каза за ПловдивУтре Милена Коларова –н-к отдел “Противоепидемичен контрол” в РЗИ-Пловдив. Страшното там е било през 2007 г.

За сметка на това скоро са регистрирани много заразени наркомани от град Пещера.

В страната болните се лекуват в три специализирани центъра, разположени  в най-големите градове.  В Пловдив това е Клиниката по Инфекциозни болести към Университетската болница “Свети Георги”.  Там в тежко състояние сега, на легло, са 8 души. На терапия се водят други 78. Отделно 180 пловдивчани се проследяват.

“Близките не напускат болните. Все повече жени остават до мъжете си, дори когато те са много зле. Идват на свиждане, грижат се. Това е хубаво и важно”, разказа проф. Марияна Стойчева, която ръководи  клиниката. На лечение там са и две болни бебета, които са се заразили от своята майка.

При носителите на ХИВ вируса има срив на клетъчния имунитет. Заразените стават жертви на много други заболявания. “Не ги искат в друга болница,  защото са потенциално опасни”, коментира още проф. Стойчева.

В Инфекциозната клиника лекарите и медицинските сестри не получават по-високи заплати, нищо че ежедневно са изложени на риск. Затова има и дефицит на кадри.

Никой не може да ни каже колко точно са носителите на СПИН по света и у нас, колко са живите и колко вече са починали. По официални данни 1400 българи са заразени и заразни, по света те са милиони. Броят на реално инфектираните обаче е в пъти по-висок. Стотици не знаят, че са болни, други не се лекуват, трети емигрират.  Има случаи заразени да живеят 16-17 години.

По информация на Милен Чалвров от Фондация “Надежда срещу СПИН” годишно за лекарства на болните се дават около 8 млн. лева. Медикаментите се разпределят от Глобален фонд и Министерство на здравеопазването. Терапията и лечението понякога трае с години. Или докато заразеният е жив. На болните лекарствата се предлагат  безплатно. Досега у нас не е известен случай на недостиг на медикаменти.