Дянков отвори широко вратата на еврото към България

Архив София

19-05-2012, 22:55

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Вицепремиерът и министър на финансите обаче се презастрахова като призна, че никакъв график в момента не може да бъде смятан за сигурен, заради протичащите реформи в Европейския съюз.

Вицепремиерът Симеон Дянков отвори широко вратата на еврото към България. Министърът на финансите прогнозира в изявление за агенция "Ройтерс", че най-късно до две-три години страната ни ще въведе общата валута на Стария континент.

Все пак, той се презастрахова като призна, че никакъв график в момента не може да бъде смятан за сигурен, заради протичащите реформи в Европейския съюз. Дянков обаче е сигурен, че единната валута на Стария континент ще преживее кризата, ще оцелее и ще влезе и в България.

Според финансовия министър, датата за присъединяване на страната ни към еврозоната изобщо не подлежи на обсъждане, тъй като не е ясно дали ще има още допълнителни правила и институции, които сега са предмет на дискусия. Това Дянков заяви по време на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Лондон.

От десетте бивши комунистически държави, които се присъединиха към Европейския съюз след 2004 година, включително България, само Латвия и Литва имат фиксиран график за присъединяване към еврозоната, припомня "Ройтерс". Три други - Словения, Словакия и Естония, вече приеха общата валута.

Плановете на останалите няколко бивши комунистически страни, които все още се стремят да се присъединят към боледуващата еврозона, са изложени на риск заради кризата в клуба, отбелязва агенцията. Те обаче настояват ЕС да се придържа към първоначалните си правила, а не да ги променя заради държави като Гърция.

Много от тях са огорчени от дебатите за това дали досега стриктните критерии от Маастрихт за влизане в еврозоната да бъдат променени или смекчени, за да бъдат приспособени към трудностите на страни членки като Гърция. И те остават безчувствени към призивите за снизходителност към Атина, защото усещат, че кризата се дължи отчасти на лъжливата статистика, предоставена от нея, и защото получиха малко отстъпки в своята строга подготовка за въвеждане на общата валута, допълва БТА.

"Ако не спазваш тези правила, не може да очакваш помощ само защото си в затруднено положение", коментира Симеон Дянков. Той обърна внимание, че от четирите страни членки на ЕС само четири - Естония, Финландия, Швеция, както и България, която не е част от еврозоната - изпълняват критериите от Маастрихт.