Първанов оправда самоотвода: Конгресът не е готов за промяна!

Архив София

19-05-2012, 23:19

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Бившият президент разказа притчата за цар Соломон и двете жени с бебето на съпартийците си преди да се оттегли от битката за лидерския пост в БСП.

Георги Първанов се оправда за самоотвода с думите: "Конгресът не е готов за промяна!". Това той направи, след като лиши съпартийците си от възможността да видят победител между него и актуалния лидер на БСП Сергей Станишев в директен двубой за поста по време на 48-ия конгрес на партията, който продължава и в момента.

Минути преди да се оттегли от лидерския пост бившият президент разказа на делегатите в залата притчата за цар Соломон и двете жени с бебето. Всяка от тях твърдяла, че детето е нейно. Соломон решил бебето да бъде разсечено на две, за да може всяка от жените да вземе по половинка. Тогава истинската майка се съгласила да се откаже от бебето и да го даде на другата жена, но да не затрие живота на детето си.

Чрез тази притча Първанов изрази загрижеността си за целостта на партията. Той обясни самоотвода си с желанието му да няма разединения в БСП. Делегати разкриха, че след тази реч, всички в залата станали на крака и ръкопляскали и скандирали "БСП".

В най-висшия форум на партията участват над 800 делегати. За настоящия лидер има 179 номинации от общинските конференции, а за Георги Първанов - 82.

"Казах сериозни думи за промяната. Необходима е  дълбоко организационна, идейна и политическа промяна, коментира Първанов. - Очевидно Конгресът не е готов за такава промяна и тя се отлага. Така че, нищо по-естествено от това да се оттегля. Няма категорична подкрепа в полза на голямата идея за реформата, за промяната, за която говориха и Стефан Данаилов, и Георги Кадиев, и Драго Стойнев, и Татяна Дончева, но едно е какво говорят кандидатите, друго е каква е готовността ни".

В битката за лидер на БСП останаха Сергей Станишев и Георги Кадиев.