Подложиха Плевнелиев на кръстосан разпит в Чикаго

Архив София

19-05-2012, 23:56

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Президентът обяснява като на изпит какви са предимствата и недостатъците на членството на България в НАТО. Нашите емигранти по Източното крайбрежие на САЩ поискаха по-лесен достъп до евросредствата.

Българите в Чикаго подложиха президента Росен Плевнелиев на истински кръстосан разпит.

Държавният ни глава днес е в американския град от Източното крайбрежие, където продължи презокеанското му посещение. Преди това той мина през Сиатъл. Срещата с българските емигранти продължи дълго, а Плевнелиев трябваше да отговори на трийсетина въпроса в най-различни сфери - от това как той ще съхрани и изложи пред света българската култура, до възможността да улесни достъпа на българите в чужбина до евросредствата. Групи сънародници настояваха президентът да вземе отношение по въпроса с бесарабските българи и българите в Македония.

Президентът Росен Плевнелиев отговори на въпрос на наш сънародник за това какви са плюсовете и минусите от участието на България в НАТО. Според Плевнелиев страната ни може да гарантира сигурността си, като е част от Алианса. "България никога не е била силна, когато е била изолирана и сама. Единственият начин България да бъде силна, особено в този бързо променящ се век с много по-различни рискове, е да бъде част от едно достойно семейство", заяви държавният глава.

Вместо да убеждава нашите сънародници да се върнат в родината, Росен Плевнелиев ги увери, че задачата му е те да се чувстват българи във всяко едно място на планетата. Той обеща неговата администрация да работи това да се случва "всеки ден, всеки месец, завинаги". Президентът увери, че всяка година ще се вижда как България полага усилия за инвестиции, как страната ни ще иска да се позиционира не само в земеделието и в туризма, но и във високоплатени сектори на икономиката като информационните технологии.

Президентът подчерта, че електронното правителство, което е сред приоритетите на кабинета и президента, значително ще улесни българите зад граница в използването на услугите на администрацията дистанционно, лесно и удобно.