Лидерите на Г-8 се надяват Гърция да остане в еврозоната

Архив София

20-05-2012, 00:15

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Лидерите на осемте най-развити индустриални страни дадоха на Иран да се разбере, че сдобиването му с ядрено оръжие е неприемливо. Те потвърдиха, че запазват своя сегашен единен подход към Ислямската република, който включва санкции и натиск в съчетание с дипломатически преговори.

Лидерите на страните от Г-8 се надяват Гърция да остане в еврозоната и да изпълнява задълженията си. Това стана ясно от заключителната декларация на годишната среща на държавите от голямата осморка в Кемп Дейвид, САЩ.


"Ние се съгласяваме за важното значение на една силна и сплотена еврозона за глобалната стабилност и възстановяване", подчертаха държавните и правителствените ръководители на осемте най-развити индустриални страни.

Голямата осморка си постави като задължителна цел да насърчава икономическия растеж и създаването на работни места с цел съживяване на световната икономика. Лидерите от Г-8 отчетоха, че има признаци за напредък на възстановяването на глобалната икономика, но предупредиха, че по пътя му все така остават сериозни препятствия.

Годишната среща на върха на Голямата осморка премина без особени очаквания и бе засенчена от дълговата криза в еврозоната, отбелязва ДПА.

По повод дебата дали да се наблегне на строгите икономии или на икономическия растеж, държавните и правителствените ръководители от Г-8 заявиха в заключителната декларация на своята среща, че "правилните мерки не са едни и същи за всеки от нас". Новият френски президент - социалистът Франсоа Оланд - който залага на растежа, и германският канцлер - консерваторката Ангела Меркел - която е водещ застъпник за строгите икономии, подчертаха, че двете стратегии трябва да вървят ръка за ръка.

Италианският премиер Марио Монти обяви намерението си страната му да изготви обща стратегия с Франция и Германия за преодоляване на кризата в ЕС. Тази стратегия ще придобие конкретен вид на среща между Монти, Оланд и Меркел в Рим през юни преди редовната среща на върха на Европейския съюз идния месец.

Руският премиер Дмитрий Медведев потвърди подкрепата на своята страна за еврозоната, като даде да се разбере, че тя не възнамерява да намалява дела на своите валутни резерви в евро.

Лидерите от Г-8 изразиха готовност да предприемат съвместни действия за понижаване на цените на петрола, ако това се наложи заради петролните санкции срещу Иран. По този начин те засилиха натиска върху Ислямската република, която е в конфликт със Запада заради ядрената си програма.

Смущенията на международния пазар на петрол са сериозен риск за глобалната икономика, предупреди Голямата осморка. Г-8 призова Международната агенция за енергия (МАЕ) да гарантира пълното и навременно задоволяване на нуждите на света от "черно злато", посочва БТА.

Лидерите на осемте най-развити индустриални страни дадоха на Иран да се разбере, че сдобиването му с ядрено оръжие е неприемливо. Те потвърдиха, че запазват своя сегашен единен подход към Ислямската република, който включва санкции и натиск в съчетание с дипломатически преговори.

Лидерите от Г-8 се споразумяха да продължат да подкрепят мирната мисия в Сирия на пратеника на ООН и Арабската лига за тази държава Кофи Анан. Те призоваха и двете страни в конфликта да прекратят насилието.

Голямата осморка не успя да се споразумее за използване на по-остър език по адрес на режима в Сирия заради съпротивата на Русия, която е ключов съюзник на Дамаск.