5,9 по Рихтер разтърси София в 3,00 часа тази нощ, последваха още три по-слаби труса

Архив София

22-05-2012, 03:24

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Епицентърът на земетресението е на 24 км западно от столицата и на 9,1 км дълбочина. Усетено е най-силно в София и Перник

Силно земетресения разтърси София точно в 3,00:33 часа тази нощ. Епицентърът му е на 24 километра западно от българската столица и е на 9,1 км дълбочина.

Трусът е усетен най-силно в Перник и Рударци. Първоначалното силно разлюляване беше последвано от второ по-слабо около 10 минути по-късно, а в 3,17 часа имаше, трето земетресение. В 3,44 беше усетен и четвърти доста силен трус.

Засега няма данни за разрушения. Най-силно е било усетено по високите етажи на блоковете в жилищните комплекси, където има съборени предмети в домовете. Доста столичани, притеснени, побързаха да излязат навън, въпреки дъжда.

"Земетресението е с магнитуд 5,8 - 5,9 степен по Рихтер. Епицентърът е на 10 км запад-югозапад от Перник, каза пред "Фокус" Николай Милошев, директор на Национален институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките. - Земетресението е плитко и в активен сеизмичен район. Имаше много афтършокове след него. Надявам се това да е показател, че второ с подобна сила не би трябвало да се случи. Дано да е така! Не мога да се закълна, но ми се иска. Преди една минута стана още едно земетресение с магнитуд над три, но във всички случаи – по-слабо от първото. Възможно е да има някакви разрушения на паянтови къщи в центъра на земетресението, защото при такава сила това е нещо нормално".

Според Евтропейския сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 5,6 по Рихтер. Според Геофизическия институт на САЩ е бил със сила 5,8. Силата на трусовете е била между 5,9 и 6 по Рихтер, пък съобщи БНР. Геофизичният институт при БАН съобщава за активност около три часа преди труса - малко след полунощ е имало няколко слаби земетресения в района на село Рударци с магнитуд 1,1-2 по Рихтер.

ЗА ВТОРИЯ ТРУС СЕ ИНФОРМИРАЙ ТУК!

ЗА ТРЕТИЯ МОЖЕ ДА НАУЧИШ ТУК!

А ТУК ВИЖ КАК ТРЯБВА ДА РЕАГИРАШ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ!