Костюми на българи, арменци, евреи и турци в Балабановата къща

Архив Пловдив

12-07-2012, 12:13

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Изложбата „Толерантност – минало, настояще, бъдеще” ще бъде открита до 29 юли

В 18 часа в Балабанова къща, Стария град се открива изложбата „Толерантност – минало, настояще, бъдеще”. Тя представя национални костюми, везба и старинни предмети на етносите, които от векове живеят в град Пловдив – българи, арменци, евреи и турци. Идеята на организаторите на изложбата - Читалище „Алеко Константинов” и Общински институт „Старинен Пловдив” е да покаже как са съжителствали четирите етноса и какво влияние са оказали едни на други в облеклото и бита.

В изложбата са включени национални костюми, шевици и тъкани от частни колекции. Колекцията на Катя Черпокова включва уникални български носии от Елховско, Разградско, Врачанско, Ловешко и  Гюмюрджина. Катя Черпокова представя и старинни мюсюлмански носии от североизточна България и Родопите, битови турски и български тъкани – кърпи и възглавници и др.

В изложбата са представени: старинна арменска везба, дантели, кене, празнични, битови и религиозни предмети. Показана е носия на арменка – бежанка в България от началото на века. Представени са тъкани – сурова коприна и орнаментирани памучни предмети, старинен микроскоп за изследване на бубено семе, миниатюрна библия.Предметите са собственост на семейство Парсехян. До експонатите има и кът, в типичния за 19 век градски стил.

Еврейският етнос е представен от празнични и религиозни предмети, собственост на Лили Врагова и Сара Борисова

Изложбата ще бъде открита до 29.07.2012 г.