6-има от хората на Таки в акция Разбивачите

Архив Бургас

13-07-2012, 12:49

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Прокурорите Марио Стоянов и Магдален Маринов от 2008 година преследват престъпната организация на Христофорос Аманатидис - Таки, известна в подземния свят като "Фирмата".

Шестима от хората на Христофорос Аманатидис - Таки попаднаха в ареста при спецоперация Разбивачите снощи.

Това съобщи старши комисар Валери Йорданов, директор на СДВР, предаде Фокус. Акцията е по линия на борбата с наркоразпространението. Тя е следствие на миналогодишна операция по разбиване на престъпна група, известна като „Фирмата" - каза старши комисарят Йорданов, предава "24 часа".

Прокурорите Марио Стоянов и Магдален Маринов от 2008 година преследват престъпната организация на Христофорос Аманатидис - Таки, известна в подземния свят като "Фирмата".

Шестимата задържани са от София. Извършени са обиски на адреси в Западен парк и кв. „Люлин". Намерени са над 7 килограма амфетамин, трева, везни, един боен пистолет със заличени номера, четири газови пистолета, на които е назначена експертиза, за да се даде експертно мнение дали тези газови пистолети могат да стрелят с бойни патрони.

Намерени са счетоводни документи, които доказват отчетността на групата, която се е занимавала с разпространение на наркотици в София, предимно на територията на Трето и на Девето Районно управление.

Материали и иззети веществени доказателства ще бъдат докладвани в Софийска градска прокуратура. Работата продължава по установяване на други престъпни връзки на задържаните.

"Операция „Разбиване" е продължение на операция от преди година - каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти. - Имаше фирма, която се занимаваше с разпространение на наркотици.

Задържани са 7 кг амфетамин, от които 5 кг в района на „Люлин", останалите в района на „Западен парк". Задържани са четири пистолета - три газови и един боен със заличени номера, документи. За мен това е удовлетворително. Дейността, която вършат колегите и заедно с прокуратурата внасянето на обвинителни актове, дай Боже да има бързо правораздаване, за да може действително да има ефект от всичко това, което правят институциите в България".

Според него това е начинът да се върне доверието в институциите и обществото да е доволно. На въпрос дали задържаните са от групата на Христофорос Аманатидис-Таки, министърът отговори отрицателно и посочи, че има лице, което е „от другата страна".

Цветанов поздрави служителите от „Гранична полиция" и ГДБОП за задържане на 170 мастербокса цигари на зелена граница в района на Гоце Делчев. Цигарите са били превозвани в микробус.

Във " Фирмата" са били около 70 души, които всички до един са известни на специалния отдел за противодействие на организираната престъпност във Върховна касационна прокуратура.

Ето и кои са в обвинителния акт: Христофорос Аманатидис-Таки, Христо Вартенян-Ицо Исуса, Лъчезар Димитров-Белята, Даниел Душков-Даци, Любомир Костадинов-Младежа, Цветан Миленов-Църи, Асен Китанов-Психото, Васил Бекиров-Доктора, Илия Илиев-Илийката, Владимир Иванов-Късоръчко, Васил Христов, Даниел Душков-Даци, Александър Пацов.

Таки, Исуса, Сашо Пацов и Даци са описани и в отделно досъдебно производство, тъй като срещу тях са издадени европейски заповеди за арест.

Иво Андонов - касиерът на Таки, предал "Фирмата" на властите.

Той и Христо Вартенян-Исуса са нейните основатели, става ясно от обвинителния акт. Те продавали наркотици в София от 2002 г. Шест години по-късно Исуса, когото наричали още и Стружката, се свързал с Таки и с неговата решаваща помощ създал организация за разпространение на дрога из цяла България.