Любопитно! Повече телефони, отколко хора на Земята

Архив София

23-07-2012, 15:58

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Интересното е кой и къде използва технологията.

Днес има над 6 милиарда мобилни абонамента. Но тази цифра скоро ще надмине тази на човешкото население, според нов доклад на World Bank.

Само преди 12 години имаше по-малко от милиард мобилни абонамента по целия свят. Днес две трети от цялото население има достъп до мобилен телефон, съобщава бългаският технологичен портал kaldata.com.

Абонаментите в държавите с малък и среден приход са се увеличили с повече от 1500% за първото десетилетие на този век - от 4 до 72 за всеки 100 жители. (Имайте предвид, че в някои страни е нормално човек да има повече от една SIM карта.)

Докато гласовите разговори все още са най-използваната функция на телефоните, писането на съобщения е второ. Почти 5 000 000 000 000 SMS-и са пратени само през 2010-та. Тези съобщения с по 160 символа са направили 80% от приходите на операторите - поразителните 106 милиарда долара.

Но докато мобилните телефони се разпространяват като горски пожар и всеки вижда увеличаващата се тяхна употреба, по-интересното е кой и къде използва технологията.

Младото поколение води мобилните продажби в развиващите се страни, каквато е България. Тези под 15-годишна възраст съставят 29% от населението в бедни и средни икономики, в сравнение с едва 17% за нациите с богат приход. Докладът подчертава, че тези развиващи се страни „забогатяват, така че повече потребители могат да си позволят мобилни устройства за нещо повече от просто основните гласови обаждания."

Това е нещо огромно за развиващите се нации, защото, както World Bank отбелязва, създава „безпрецедентни" възможности за работа и обучение.

И докато развитието на технологиите намалява цените на мобилните телефони (предишните модели, разбира се), мрежите удвояват клиентите си почти всеки 18 месеца, като се разпространяват в селата.