Бутат къща, в която е гостувал цар Фердинанд (снимки)

Архив Пловдив

26-07-2012, 11:26

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Мислех, че синът ми ще умре. Падаше ту стена, ту колона, разказа Венета Арапчева

60 години съм живяла в тази къща, всичко се срути пред очите ми, започва своя разказ Рада Арапчиева. 76-годишната пловдивчанка дошла за първи път на улица "Братя Търневи", 3А още като дете.

Беше красива, широки стаи, големи полилеи. Аз, едно селско момиче, не бях виждала подобно нещо, спомня си възрастната жена.

Къщата на тихата пловдивска улица е строена преди 116 години. В сегашната съборетина е гостувал цар Фердинанд, първият собственик на имота е бил в комитета на Васил Левски, разказва с гордост Рада.

Сега домът е почти сринат. На 10 ноември миналата година съседи на семейството започват да градят на калкан голяма сграда. Дали от това или пък защото е стара, къщата се срутва. Като ти посегнат на имот, сякаш посягат на човек, мисли семейството.

Страхувах се, че някой ден синът ми ще умре. Срутваше се ту стена, ту колона, споделя Венета – дъщеря на Рада и самотна майка на 8-годишния Борис.

Големият сняг тази зима довършил имота. Двете жени и малкото момче се приютили в стаи на двора. Последното земетресение така ги разлюляло, че от тогава нямат миг покой.

8 месеца се къпем се на двора, банята падна. Знаем какво е да се поливаш с вода на минус 10 градуса, споделя Венета.

След години чакане и молби районният кмет на "Северен" Ральо Ралев намира решение. Семейството се преборило и вече се мести в общинско жилище. За първи път някой ни обръща такова внимание и ни помага, благодариха жените на Ралев. В знак на признателност Венета дори написала благодарствено писмо, което ще изпрати на градоначалника Иван Тотев, за да научи и той за добрината на районния кмет.

В новия апартамент ни чака малко ремонт, но ще се справим, щастливи сме и много благодарим, казаха Венета и Рада.

Чудех се защо хората толкова искат да живеят в общински имот, но сега разбрах. Ще плащаме наем от 23 лева и 7 лева такса смет, споделя Венета.

И защото знае какво е да си без дом, да си заплашен да спиш на улицата, майката на Борис е решила, че скоро ще си изградят нова къщичка, за да освободят общинското жилище. Там да отидат по-нуждаещи се от тях.

В Пловдив повече от 600 семейства чакат помощ от общината. В Северен сега има само едно свободно жилище, каза Ральо Ралев.