Скрити в тоалетна дамски нощници издават убиец на дете

Архив Бургас

27-07-2012, 14:52

Снимка:

24 часа

Автор:

в. "24 часа"

Всичко от Автора

С разкъсване на мозъка, въпреки 2 сложни черепни операции, Преслава умира в реанимацията на 11 юни в 19,30 ч. Майката по чудо оцелява

"Преслава се прибра от игра и ми донесе цветя. Превъртях 2 пъти ключа на вратата. Около 22,30 ч си легнахме. Тя - отвътре, аз - от външната страна на спалнята. Попяхме си песнички за лека нощ и заспа на рамото ми. Събуди ме шумолене. В тъмното видях силует да се движи срещу мене.

Надигнах се на лакти. Човекът се надвеси, хвана ме за устата и я запуши. Удари ме в главата, изпитах силна болка. "Мамо, кой е?", попита Преслава и проплака: "Мамче, какво става?" Повече нищо не помня."

Искра Илиева едва говори пред полицаите от болничното легло. Часове по-рано, в полунощ на 10 юни 1991 г., тя и 6-годишната дъщеря Преслава са нападнати в квартирата им на 6-ия етаж в блок 19 в плевенския квартал Сторгозия, разказва потресаващата история на едно полицейско разследване в. "24 часа".

Майката и момиченцето са се нанесли в гарсониерата преди месец, на 10 май. Искра е разделена със съпруга си, но още нямат официален развод.

След зверските удари 27-годишната жена изпада в шок. Не помни, че се е обадила на колежка от съседния блок. "Идвай веднага! Не звъни, за да не събудиш Преслава! Викай "Бърза помощ"! Вземи детето да не се уплаши!", изрекла в слушалката.

"Обади ми се 5 минути преди полунощ. Намерих я да лежи в коридорчето зад вратата. Беше цялата в кръв, окото - котленосиньо. Погледнах детето и помислих, че спи. Лежеше по гръб, очичките му - полуотворени. Жълтото му юрганче на лилави цветя, чаршафи, черги - всичко беше в кръв", описва Василка Йотова, която първа вижда касапницата.

С разкъсване на мозъка, въпреки 2 сложни черепни операции, Преслава умира в реанимацията на 11 юни в 19,30 ч. Майката по чудо оцелява с 12 прободни рани - нарязана е по лицето, шията и гърдите.

В страшната нощ петима полицаи събуждат бащата на Преслава Илия Симеонов. Прибират от простора ризата и панталоните му - още са влажни - изпрал ги е вечерта. Вземат и ножа, с който ходел на риба. Без обяснения го отвеждат в участъка. "Искам да видя детето и жена си", настоява около 3 ч Симеонов.

Пускат го по обед на другия ден. "Заклал е дъщеричката си в леглото", долавя шушукане, докато върви по улицата. Симеонов е на 40 г., сервитьор е в елитното кафе "Ростов" и целият град го познава. Съсипаният баща обещава 10 000 лева на този, който помогне да разкрият убиеца на Преслава.

При огледа на кръвопролитието в квартирата не са открити следи от взлом.

"Само хазаинът имаше ключ. Наведе се на половин метър от мене - различих гъстите му щръкнали нагоре вежди. Косата му е късо подстригана, отпред леко плешива. Едър, плещест. Носеше същото куфарче, с което преди 5 дни дойде за наема. Когато отключих вратата, езикът превъртя веднъж. Добре си спомням, че заключих 2 пъти. Той беше! Той!", повтаря Искра при разпита на 13 юни. Пада на колене и се задушава.

На очната ставка с хазаина потвърждава.  Полковникът от резерва Цветан Радоевски е задържан и остава 20 дни в ареста. Майката постъпва в психиатрия, където с хипноза се опитват да изкарат спомена за преживяното. Една вечер, както седи сред близки, вижда как родственик отмества кичур коса от челото си. Жестът изважда от паметта друг образ.

"Човекът беше с перчем и леко подвита коса на тила. Бакенбардите му се спускаха до ухото. Изглеждаше по-млад от хазаина. Не беше изправен като него, а с приведени рамене. Хвана лицето ми с лявата ръка и зърнах отблизо очите му - присвити и зли. Ножа държеше в дясната си ръка. След ударите блъсна вратата и излезе. Не чух движение на асансьора".

Тези показания на майката, дадени на 1 юли, преобръщат разследването. Докато затягат кръга на заподозрените, униформените безброй пъти разпитват предишните наематели на гарсониерата. Внезапно бивш квартирант се сеща, че хванал в жилището съседско момче с рокля на жена му.

"През 1988 г. работехме на морето, но ми се наложи да се върна за малко. Тъкмо легнах да си почина, и той влезе, носеше рокля на съпругата ми. Тя е естрадна певица, преди време изчезна сценичната рокля - синьо ламе. Заплаших, че ще го предам в МВР. След 15-ина минути я донесе - беше цялата в бели петна. Задоволяваш ли се с тази дреха, попитах и той призна. Отидох направо при майка му и я предупредих да вземе мерки", разказва свидетелят Иван Ленков.

Голямата гатанка започва да се отключва - от гардероба на Искра липсват 2 светлосини нощници. През това време зад стените на запечатаната оплискана с кръв гарсониера съседът Даниел Павлов брои дните. Задържан е на 8 август - на 58-ия ден от престъплението и 4 месеца преди да навърши 21 г.

При обиска полицаите прибират сините нощници на Искра от водомерната шахта на комшийския апартамент. Иззет е и кухненския нож с черна пластмасова дръжка.

Разследването сглобява пъзела. Даниел прескачал през терасата в гарсониерата 2 пъти до края на май. Взел нощниците - едната от раклата, другата - от гардероба, и ги скрил в шахтата. Тайно ги разглеждал и онанирал.

В нощта срещу 9 юни пак прехвърлил преградата от арматурно стъкло и се вторачил в дамското бельо, подредено в секцията. Искра не познавала младежа - разминали се веднъж на стълбището.

Според обвинението вечерта на 10 юни Даниел и 2-ма приятели от блока помагали в разчистване на заведение в центъра. Собственикът ги почерпил, изпили по 1-2 водки. Тримата се прибрали пеша в квартала и в полунощ се разделили пред кооперацията.

У дома Даниел си легнал, но сънят не идвал. Представял си Искра гола, как танцува и в различни пози в леглото. Погледнал в жилището - било тъмно. Решил да я обладае, но съобразил, че при нея може да има мъж. За да не го разкрият, надянал на ръцете си войнишки торбички от син док, обул и чорапи. Взел кухненския нож да се пази, ако се наложи, и тръгнал по слип.

Преметнал се през балкона, бутнал леко вратата и пропълзял на ръце и крака до леглото. Втренчил се в спящата Искра. Тя се събудила и го попитала какво прави. Той скочил, запушил устата с лявата си ръка и затиснал тялото със своето. Понеже жената се отбранявала, Даниел "на сляпо" забивал ножа в главата, шията, гърдите.

Борбата събудила Преслава. Замахнал към главичката на момиченцето, нанесъл 2-3 бързи удара и продължил хаотично да дупчи Искра. Когато майката и дъщерята притихнали, се изнизал по обратния път. В банята у дома измил кървавия нож. Торбичките сложил една в друга и ги пъхнал в шахтата. Преоблякъл се и легнал.

Около 2 ч. полицаите позвънили - появил се "сънен" на прага. "Спях, нищо не съм чул", измънкал.

На сутринта униформените го извикали за поемно лице при огледа в напоената с кръв квартира. Когато свършил "полицейската работа", набутал една в друга войнишките торбички и ги сложил в книжна кесия. Пакета изхвърлил в кофа за смет в центъра на Плевен. Сините нощници запазил в шахтата.

"След случая ходя като ненормален. Искаше ми се един ден да направя гробница на малката и там да сложа нощниците. Мислих си и да скоча от терасата. Отказах се - мил ми е животът", признава при разпит.

Павлов е с психическо отклонение - страда от разстройство на личността в сексуалната сфера - фетишизъм. Сексуалната възбуда и удовлетворението идват при контакт с бельо и дрехи на желан партньор. Данни за заболяването се проявяват, когато е около 16-годишен, пише в експертното съдебномедицинско заключение. При психиатричното изследване доверява, че никога не е правил секс.

Пред приятелите обаче се хвалел с безброй гаджета - затова му лепнали прякора Дон Жуан.

На 20 декември 1991 г. Плевенският окръжен съд му дава 20 г. затвор при усилено строг режим.

Изтърпял е наказанието, излязъл е през 2009 г. На свобода обикаля градовете - не смее да се върне в родния Плевен.

Бащата на Преслава се е зарекъл да отмъсти за единствената си дъщеричка, заклана в съня си. Преди погребението Илия Симеонов отрязал косица от детето си и вече 21 г. я носи до сърцето си.