Заливат ни с фалшив зехтин

Архив Бургас

21-08-2012, 16:37

Снимка:

filibe.com

Автор:

168 часа

Всичко от Автора

Това провокира италианците да наложат закон за зехтина, според който на всеки етикет трябва да бъдат отбелязани мястото на производство и произходът на маслините

70% от зехтина в световен мащаб е фалшив. Италия отдавна си е спечелила славата на страна, производител на най-хубав зехтин, но точно там са открити големи количества некачествено маслиново масло, представяно като "екстра върджин".

Това твърдят специалистите от Американската агенция за селско стопанство (USDA). По италианската телевизия RAI UNO и в интернет пространството се завъртя видеоклип, на който ясно се вижда как обикновено слънчогледово олио за секунди се превръща в зехтин. За целта се използва специално вещество оцветител. Бутилката се разклаща и в последствие олиото добива приятен зеленикав цвят на зехтин. За по-голяма убедителност се добавя и аромат с дъх на предпочитания от готвачите продукт.

Това провокира италианците да наложат закон за зехтина, според който на всеки етикет трябва да бъдат отбелязани мястото на производство и произходът на маслините. 
"За съжаление етикетите на част от продуктите, продавани на пазара, са написани манипулативно. Например наименования от рода на "Салатен зехтин" или "Салатен микс" нямат нищо общо с истинския зехтин", обяснява пред "168 часа" Милена Асенова, управител на "Олимпорт" ООД, официален вносител на биозехтин екстра върджин за България.

"Явно заблуда има дори за продукти означени като Pomache, което означава, че са произведени от субпродукти. Въпреки че те се правят в специални изпарители от каша от костилки, люспи и други остатъци от производството на висококачествения зехтин, но и за тях важи изискването да са 100% от маслини. За тях също има подозрение, че се смесват с обикновени мазнини, тъй като в противен случай няма как у нас да се продават на цени под 4 лв. за литър с ДДС", категоричен е специалистът.

От Българската агенция по безопасност на храните уверяват, че при проверките досега не са констатирали несъответствия, а само пратки с неизяснен произход. Това кореспондира с изводите на специалистите от италианската селскостопанска асоциация, които твърдят, че 3/4 от продуктите, произхождащи от Италия, в действителност са внос от други страни. Зехтинът държи челното място сред фалшифицираните продукти, следван от сиренето пармезан, моцарелата, шунката и определен вид вино. Учудващо е, че дори типичните за страната спагети, невинаги са произведени в Италия. Фалшификаторите се справят все по-успешно в период на криза, тъй като хората купуват по-евтини храни и не всички държат на качеството.

В световен мащаб проблемът е как ефикасно да бъдат проверявани бутилките с етикети "екстра върджин", чиято цена често надвишава с около 10 пъти тази на обикновения зехтин. Трудностите идват от факта, че досега няма ефективен аналитичен метод, с който да се идентифицират и разкриват измамите. За да се определи дали едно маслиново масло е в действителност "екстра върджин" се разчита на сензорна оценка и голям брой аналитични тестове. В същото време нито едно отделно изследване не се счита за напълно ефективно за откриване на ментетата. Според европейското законодателство етикетираният като екстра върджин зехтин трябва да е извлечен от маслината с физически средства, като пресоване, а не чрез химически реакции. Задължително трябва да премине и през тест за вкус, проведен от експерти на ЕС.

За да бъде сертифициран като "екстра върджин", продуктът трябва да е издържал строг физичен и химичен анализ и в страната на производство. Той трябва да бъде студенопресован, да има ниска киселинност и да е произведен изцяло от плодовете на маслиново дърво.

Международния съвет по зехтина проследява производството му и определя стандартите
за качеството и автентичност. В допълнение с това експертните комисии трябва да дадат оценка и на цвета, вкуса, аромата. Често ментетата имат неприятен метален вкус. Затова специалистите съветват при дегустация на зехтина да се обърне внимание на вкусовите му качества. Чрез обонянието човек също може да усети доколко е оригинален продукта. При вкусване на зехтина се усеща горчивина на върха на езика.

Как да различим оригиналния продукт

Според американските специалисти, причината точно този продукт масово да се фалшифицира се крие в наредбите за етикетиране и слабото прилагане на законите от страна на правителствените инспектори. Маслиновото масло може лесно да се разрежда или заменя с по-евтин продукт, което принуждава потребителите да разчитат само на етикетите. Оказва се, че за още по-голямо объркване на потребителите има много разновидности на студенопресован зехтин. Според дегустаторите има само два отличителни белега, по които може да се разпознае фалшивият студенопресован зехтин. Характерно за "екстра върджин" е, че се втвърдява, когато е на студено. Консистенцията на бутилка, поставена в хладилника, трябва да бъде мътна, да се сгъсти леко. Другият знак е, че истинският зехтин е запалим.