Иран се готви за икономическа война със Запада

Архив София

02-10-2012, 20:11

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Това заяви президентът на Ислямската република Махмуд Ахмадинеджад на фона на резкия спад стойността на валутата на страната

Западът води икономическа война срещу Иран, за да го принудят да отстъпи за ядрената програма.

Това заяви президентът на Ислямската република Махмуд Ахмадинеджад на фона на резкия спад стойността на валутата на страната, съобщава „Франс прес".

Наложените санкции от Запада удариха експорта на ирански петрол, генериращ приходи от чуждестранни валути и ограничиха възможността на Иран да върне тези приходи, което си е „прикрита и тежка война в планетарен мащаб", каза той.

„Това е битка. Те са успели да намалят продажбите ни на нашия петрол, но ние ще компенсираме това", изтъкна той.

Коментирайки резкия спад на стойността на риала на пазарите, където загуби с около 80% от стойността си от преди година, Ахмадинеджад изтъкна, че Иран има значителни резерви в чуждестранна валута за нуждите на страната и това, е „психологическа война на обменните пазари".

По думите му санкциите са насочени към народа, допълвайки, че „враговете вярват, че могат да сломят издръжливостта на иранския народ, но те грешат".

Президентът подчерта, че западните държави „лъжат като казват, че санкциите са натиск върху правителството. Няма причина за тези валутни колебания. Врагът е хвърлил камък на нашия път. Всеки трябва да помогне за премахването на камъка".

Той потвърди, че страната му няма да отстъпи за ядрената програма, въпреки икономическите проблеми, причинени от санкциите на Запада.

„Ние не сме народ, който ще се отдръпне от ядрения въпрос", каза той, допълвайки, че „ако някои си мислят, че могат да притиснат Иран, то със сигурност грешат и трябва да променят поведението си".

Ахмадинеджад коментира и нарисуваната от премиера на Израел Бенямин Нетаняху „бомба" на Иран, която той показа по време на речта си пред Общото събрание на ООН.

По думите му рисунката е „детска и примитивна". Иранският президент изтъкна, че това е било интелектуална обида пред ООН, когато Нетаняху използва маркер, за да начертае „червена линия" за ядрената програма на Иран.

По време на брифинга иранският държавен глава се пошегува, че произведението на изкуството на Нетаняху ще се подобри с практиката.