Христосков: И да увеличим пенсиите, пак ще сме толкова бедни

Архив София

03-10-2012, 11:15

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

"Ние по никакъв начин не можем да компенсираме хората затова, че те са консумирали по-малко или по-лошо качество храни, затова че са се лекували с по-лоши лекарства или въобще не са имали възможност да си купят лекарства и някои от тях са напуснали този свят и ние няма как да ги съживим."

Увеличението на пенсиите неоснователно се нарича компенсация, защото то в никакъв случай не компенсира лишенията на хората през тези близо 4 години, в които, с малки изключения за минималните пенсии, нямаме никакво увеличение.

Това е мнението на Йордан Христосков, бивш управител на НОИ. В предаването "Преди всички" той добави:

Ние по никакъв начин не можем да компенсираме хората затова, че те са консумирали по-малко или по-лошо качество храни, затова че са се лекували с по-лоши лекарства или въобще не са имали възможност да си купят лекарства и някои от тях са напуснали този свят и ние няма как да ги съживим. Т.е. ние привеждаме пенсиите към едни цени към 1 януари 2013 година и образно казано те горе-долу да могат да купят едва сега това, което са могли да купят към юли 2009 г. Да не забравяме, че до април, когато на практика ще бъде направено увеличението, цените отново ще скочат нагоре.

Христосков смята, че по-правилно би било всички пенсии да се увеличат с 11%. Според него правителството се е спряло на варианта за диференцирано увеличение на пенсиите, защото така необходимата сума е по-малка. Той обаче посъветва:

Нека да се мълчи по факта, че в други страни са намалявали пенсиите, а в България не се допускало намаление. Ако сравним с Испания, Италия, дори и с Гърция – едно намаление на пенсиите там се изразява в това пенсионерът да консумира малко по-евтини стоки, жената да не ходи 2 пъти на фризьор в месеца, да се откажат от някои екскурзии. За българския пенсионер неповишението на пенсиите през тези 4 години означава отказ от радиатора или от цялото парно, отказ от лечение. Нека да мълчим на тази тема и да не се хвалим, че не намаляваме пенсиите.

Бившият управител на НОИ изказа мнение още, че вероятно има известно завишаване на очакваните приходи, не заради това, че в НОИ смятат лошо, а защото са им подадени такива данни от Министерството на труда и от Министерство на финансите за заетостта, безработицата и доходите. Вероятно е надута и сумата за принудително събиране на стари задължения, подчерта той и добави: Възможно е да се окаже, че тези 582 млн. няма да бъдат набавени. Там имаме една сума от 220 млн., която по никакъв начин не променя фискалната ситуация в страната, защото дали ще бъдат дадени като субсидия или като вноски сумите за осигуряване не хората от специалните ведомства, няма никакво значение. По-добре е да бъдат като вноски, но там трябваше да има и лично участие на хората от тези ведомства, както и на всички държавни служители – нещо, което правителството не смее да направи.

Йордан Христосков прогнозира, че ще има леко повишение на парите за гледане на малко дете и на минималното обезщетение за безработица. За пенсиите считам, че това е максималното, което е възможно при тези условия и при запазване на тези данъчни ставки. Според него увеличението на минималната работна заплата ще даде някакъв ефект за приходите в бюджета и общественото осигуряване, но няма да се отрази на конкурентоспособността и финансовата стабилност на работодателите.