Вдигаме сватби във влака на цар Борис ІІІ и Тодор Живков

Архив София

04-10-2012, 20:40

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Вдигаме сватби във влака на цар Борис ІІІ и Тодор Живков

Напролет по жп линиите на страната ще се случи нещо уникално и невиждано. Младоженци ще се венчаят и празнуват в атракционен ретро влак, при това безплатно, предаде ПловдивУтре.

Влюбените ще качат гости, музика, храна и украса в елитните композиции "Корона експрес" и "Витоша експрес". Двама млади ще си кажат "Да" в царски апартамент върху релсите.

През юли БДЖ обяви конкурс за най-оригинален сценарий на сватба, която да се проведе в ретро влак. 30 двойки от цялата страна са подали идеи за участие в състезанието. За съжаление, в битката за слава и изживяване няма пловдивчани, издадоха за ПловдивУтре от пресцентъра на БДЖ.

Имената на щастливите младоженци, победители в конкурса, още се пази в тайна. Ясно е обаче, че те са пожелали сватбеният им локомотив да бъде парен, а в ретро композицията ще бъдат включени вагони и от влака на Цар Борис ІІІ ("Корона експрес"), и на бившия държавен глава Тодор Живков ("Витоша експрес").

Царският влак се състои от три салон-вагона, които са били произведени специално за членовете на царското семейство – на цар Борис III, на царица Йоана и принц Кирил през 1938 г. в Германия. Запазено е автентичното обзавеждане от преди Втората световна война. Всеки един от тях разполага с апартамент, спални кабини и баня. Другата елитна влакова композиция – "Витоша Експрес" се състои от салон-вагони с комфортни спални кабини, както и специален апартамент с вградена баня и тоалетна. Салон-вагонът на влака предоставя възможност за настаняване на гостите, тъй като разполага с 40 седящи места, разположени около дълга маса.

Избраният маршрут на младоженците ще бъде до 200 км (отиване и връщане). Докъде искат да стигнат младите също още е тайна.

Сега предстоят срещи с подбраната двойка, за да се уточнят подробности, казаха от БДЖ. Сватбата се очертава да е пролетна и ще има голям медиен отзвук, обещаха от дружеството.

"Корона експрес" и "Витоша експрес" се съхраняват в хале в депото в София. Често елитните композиции се наемат най-вече от чужденци за атракционни пътувания. Цената на удоволствието да се почустваш царски или пък като партийно величие зависи от разстоянието и маршрута на пътуването. Ден в "Корона експрес" излиза средно около 700 лева.